Un deputat cere preşedintelui Iohannis să organizeze un referendum privind acceptarea refugiaţilor

12 Sep 2015
Un deputat cere preşedintelui Iohannis să organizeze un referendum privind acceptarea refugiaţilor
Deputatul Bogdan Diaconu i-a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Iohannis în care îi cere să organizeze un referendum naţional în cadrul căruia românii să decidă dacă acceptă sau nu refugiaţi.

"În toată discuția despre acceptarea sau respingerea imigranților non-UE, nimeni în Europa nu s-a gândit la consultarea populară directă prin referendum, deși impactul strămutării unei populații străine atât de diferite și atât de problematice pe teritoriul european în general sau, în cazul nostru particular, pe teritoriul românesc, îi afectează în primul rând pe cetățeni, iar nu pe politicienii care iau decizii de capul lor.

Vă solicit de aceea, domnule președinte, să uzitați de instrumentul constituțional al Referendumului, conform articolului 90 din Legea fundamentală, potrivit căruia <Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național>.

Acceptarea unei cote de imigranți reprezintă, cu certitudine, o problemă de interes național, iar o decizie în acest sens nu poate fi luată în spatele ușilor închise, mai ales dacă aceste uși nu sunt românești", se arată în scrisoare deschisă adresată şefului statului.

Bogdan Diaconu reaminteşte, totodată, prevederile constituţionale conform cărora "pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine', şi îl avertizează pe şeful statului că încălcarea acestora constituie "motiv serios de suspendare". 

Citiţi mai multe ştiri din Politică!

Alte stiri din Politic

Ultima oră