Daţi un leu pentru un glonţ! Chetă pentru dotarea Armatei Române

09 Iun 2015
Daţi un leu pentru un glonţ! Chetă pentru dotarea Armatei Române
32 de parlamentari de la PSD, PNL, PC, PLR, DP şi independenţi au depus ieri la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care propun instituirea unui sistem de donaţii benevole private prin care să se strângă bani pentru dotarea logistică a Armatei.

O propunere inedită pentru armata unui stat membru NATO, dar şi după ce partidele parlamentare au semnat un acord privind alocarea a 2% din PIB - cca 3 miliarde de euro- pentru Armată, începând din 2017, pe o perioadă de 10 ani.

Conform proiectului de lege, iniţiatorii propun această soluţie, „luând act de nevoile de dotare a Armatei Române, de incapacitatea formală de asigurare a unui flux guvernamental investiţional pentru procesul dotării logistice, via bugetul de stat, în cadrul efortului de înarmare şi modernizare necesitat”.

Astfel, banii vor fi strânşi prin donaţii publice directe făcute de persoane fizice în conturi dedicate, fie ale Trezoreriei României, fie ale unor societăţi de microfinanţare.

Sumele strânse vor fi folosite exclusiv la finanţarea procesului de fabricaţie pentru tehnică de luptă şi muniţie aferentă, în baza unor licenţe preachiziţionate de România.

De asemenea, fondurile obţinute prin donaţii publice în baza acestei legi vor fi utilizate în achiziţii de tehnică militară şi muniţie, noi, performante, produse exclusiv în industria de apărare internă (societăţi române sau străine, dar cu capital majoritar românesc şi aflate cu capacităţile de producţie-montaj în arealul geografic al României).

Actul normativ interzice folosirea banilor în activităţi militare sau conexe de antrenament, consultanţă, cercetare, lobby sau în orice scop decât cel stabilit, precum şi pentru achiziţii directe internaţionale de licenţe de fabricaţie a sistemelor de armament, tehnică de luptă şi muniţie aferentă. De asemenea, banii nu vor fi utilizaţi la importuri directe (comunitare şi internaţionale) de tehnică de luptă şi muniţie.

Prevederile sunt aplicabile pe o perioadă de 12 ani de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial, cu posibilitatea prelungirii printr-un alt act normativ.

Proiectul de lege a intrat în procedură parlamentară la Camera Deputaţilor, fiind în dezbatere publică până la 7 septembrie. Camera decizională este Senatul. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră