Codul Silvic, adoptat în forma iniţială

20 Mai 2015
Codul Silvic, adoptat în forma iniţială
Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului silvic şi a adoptat legea în forma inițială, cu  218 pentru, 11 abțineri și 95 împotrivă. În favoarea raportului de respingere a cererii de reexaminare și adoptare a Legii în forma inițială au fost 217 voturi pentru, 96 împotrivă și nouă abțineri.

În dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, PSD și UDMR au susținut forma inițială a proiectului, iar PNL a cerut adoptarea reexaminării. De asemenea, liberalii au propus retrimiterea la comisie a reexaminării Codului silvic, motivând că nu au fost lăsați să depună amendamente, dar solicitarea lor fost respinsă.

Fostul ministru liberal al Mediului, deputatul Lucia Varga, a anunţat luni că liberalii ar putea vota Codul Silvic dacă se elimină articolul 20 care oferă posibilitatea exploatării suprafeţelor de pădure mai mici de 10 hectare fără obligaţia reîmpăduririi.

Conform Constituţiei, preşedintele poate returna doar o singură dată  Parlamentului o lege pentru reexaminare, a doua oară fiind obligat să o promulge. Deşi şeful statuluui mai avea varianta contestării Codului Silvic la Curtea Constituţională, Iohannis a declarat luni că nu va face un astfel de demers. 

„Dacă aş fi dorit, aş fi putut să fac acest lucru din capul locului. Lucrul sesizat de mine, care a dus la foarte multe discuţii în spaţiul public, este acea cotă de 30%. Nu s-a discutat însă decât foarte puţin despre alt lucru sesizat de mine care deschide posibilitatea defrişărilor necontrolate pe suprafeţe mai mici de 10 ha. Se ajunge la concluzia că aproape un milion de hectare pot fi defrişate fără nici un fel de analiză prealabilă. Am ţinut să aduc în atenţia publică această chestiune care în cursul marilor discuţii despre Cod nu a fost sesizată decât de unii specialişti”, a declarat luni Iohannis, într-o conferinţă de presă la Cotroceni.

Azi, într-o postare pe Facebook, şeful statului  reaminteşte că a introdus problema defrişărilor ilegale pe ordinea de zi a CSAT. "Chestiunea defrișărilor ilegale este o problemă de securitate națională, motiv pentru care am introdus acest subiect pe ordinea de zi a CSAT. Consider necesară o discuție aprofundată cu toate instituțiile statului implicate pentru a analiza și a lua măsurile ce se impun pentru stoparea despăduririlor abuzive", a scris Iohannis.

Alte stiri din Politic

Ultima oră