Cioloş, chemat să dea socoteală în Senat pentru vizita la Bruxelles

08 Mar 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cioloş, chemat să dea socoteală în Senat pentru vizita la Bruxelles

"Astăzi, prin prezența premierului Dacian Cioloș la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament, mă văd obligat, în calitate de președinte al Senatului, să constat din nou cu regret că Președinția României și Guvernul își depășesc atribuțiile constituționale și prin aceasta afectează relațiile între puterea legislativă și puterea executivă", spune pre;edintele Senatului.

Tăriceanu reaminteşte că atunci când prim-ministrul îl înlocuiește la Consiliul European pe şeful statului, Legea 373/2013 și Decizia Nr. 449 /2013 a Curții Constituționale a României prevăd obligativitatea Guvernului de a trimite Parlamentului proiectul de mandat de reprezentare a României, cu cel puțin 10 zile calendaristice înaintea unei ședințe a Consiliul European, spre a fi dezbătut și aprobat.

Sunt obligat să constat că în situația de față Guvernul a încălcat legea pentru că nu a trimis Parlamentului un astfel de proiect. În declarația făcută joi, 3 martie a.c., la Palatul Cotroceni, Președintele României a admis implicit că s-a substituit Parlamentului atunci când i-a dat un mandat pe teme concrete și specifice primului-ministru. Consider că disputele politice inerente trebuie să se limiteze la un schimb de idei și nu trebuie în niciun caz să știrbească din atribuțiile vreunei instituții, așa cum am constatat în acest caz", afirmă preşedintele Senatului.

Ca urmare, Tăriceanu anunţă că în baza atribuțiilor constituționale ale Parlamentului, de control al Guvernului, îl va invita la Senat pe premierul Cioloş pentru a da o explicație oficială privind această situație.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră