Au început consultările la Cotroceni. Prima discuție a președintelui Iohannis este cu delegația PSD

05 Noi 2015
Au început consultările la Cotroceni. Prima discuție a președintelui Iohannis este cu delegația PSD
UPDATE 15:40 - Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după consultările de la Cotroceni, că i-a propus președintelui Klaus Iohannis ca după această rundă de discuții, să mai existe o alta și abia după aceea "să vorbim care ar putea sa fie minim programul de guvernare". 

"I-am propus președintelui ca după această rundă de consultări să avem o nouă serie de consultări, cu toți liderii de partide care ar îmbrățisa această idee, să adunăm obiectivele de viitor de la toate partidele (...) în asa fel încât să mergem în Parlament cu o soluție deja discutată și stabilită. Președintele nu respinge această propunere, a spus că o va analiza, așteptăm cu interes concluziile președintelui", a spus Dragnea după consultări.
 
"Am considerat că nu este eficient ca azi sa vorbim despre o persoană sau alta care să ocupe funcția de premier. I-am propus președintelui o altă abordare, în sensul în care să stabilim ce partide vin la consultari și, ținând cont de ceea ce românii vor, să stabilim ce obiective sa fie atinse in viitorul apropiat", a mai spus președintele PSD. 
..............................................

Consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele politice în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru au început la Palatul Cotroceni. 
 
Primele discuții ale președintelui Iohannis sunt cu delegația PSD, formată din președintele partidului Liviu Dragnea, președintele executiv Valeriu Zgonea și parlamentarii Ecaterina Andronescu, Georgian Pop și Gabriela Firea.
 
În debutul întâlnirii, șeful statului a declarat că "este mult mai mult decât o schimbare de guvern, este mai mult o schimbare de paradigmă în politică". 

"Doresc să cunosc opiniile, soluțiile și conceptele cu care vin partidele în această încercare de a găsi o soluție bună pentru un nou Guvern. După părerea mea, este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern. Eu cred că vorbim de o schimbare de paradigmă în politica românească și cred că este bine să găsim cele mai bune soluții", a mai spus președintele.

Programul consultărilor:
 
Joi, 5 noiembrie 2015:
 
• Ora 15.00 - Partidul Social Democrat (PSD); 
• Ora 17.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
• Ora 18.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 19.00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
 
Vineri, 6 noiembrie 2015:
 
• Ora 11.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
• Ora 12.30 - Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

Astăzi, Iohannis a anunțat că, pe lângă discuțiile cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, va avea consultări și cu societatea civilă.
 
Constituţia României prevede, la articolul 103, alineatul (1), că pentru învestitura unui guvern ''Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament''.
 
Ieri, Victor Ponta și-a depus mandatul din funcția de premier și pe cel al Guvernului. 
 
"Până la momentul formării unui nou guvern, în urma discuției între președinte și partidele parlamentare, ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și, imediat ce noul guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o", a spus Ponta.

Alte stiri din Politic

Ultima oră