Alegeri locale: Vot direct pentru primari, într-un singur tur. Şefii de CJ, aleşi indirect, de consilieri

06 Mai 2015
Alegeri locale: Vot direct pentru primari, într-un singur tur. Şefii de CJ, aleşi indirect, de consilieri
Deputaţii au adoptat astăzi proiectul de lege privind alegerile locale ce stabileşte că primarii vor fi aleşi prin vot direct, într-un singur tur, iar viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene prin vot indirect.

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a spus că toţi primarii PNL au cerut să se menţină alegerea într-un singur tur, însă, PNL susţine două tururi deoarece "trebuie legiferat în interesul comunităţilor locale şi pentru democraţie". Propunerea nu a fost acceptată de plen.

Deputatul PNL Ioan Oltean a arătat că PNL susţine ca alegerea primarilor şi a preşedinţilor CJ să se facă în două tururi de scrutin, conform mediafax.ro. Proiectul adoptat de deputaţi prevede că preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.

Pe de altă parte, deputatul UDMR Marton Arpad a arătat că nu este de acord cu pragul de 5%, menţionând că, astfel, partidele mici nu au nicio şansă şi că e mai uşor să se candideze independent, decât din partea unor partide mici.  

Alte stiri din Politic

Ultima oră