UPDATE: PSD ameninţă cu boicotarea alegerilor

27 Ian 2016 | scris de Gheorghe Voicu
UPDATE: PSD ameninţă cu boicotarea alegerilor

"De asemenea, să discutăm despre poziția noastră față de această năstrușnicie a liberalilor cu legea în două tururi pentru primari. Două tururi vor astăzi, mâine s-ar putea să dorească trei tururi. (...) Noi riscăm foarte mult să aruncăm țara în aer. România acum reprezintă o insulă de stabilitate apreciată de absolut toată lumea în zonă și pentru Primăria Capitalei, oamenii ăștia sunt în stare să tulbure această stabilitate care ne este foarte benefică", a spus Dragnea la ședința cu deputaţii PSD de la Sinaia, conform Agerpres.

Miercuri, la Bruxelles, la întalnirea cu Martin Schulz, preşedintele PE, Liviu Dragnea s-a plans că adversarii politici ai PSD fac presiuni pentru modificarea legii alegerilor locale. Liderul PSD a afirmat că dacă acesta lege va fi modificată, PSD ia în calcul boicotarea alegerilor.

 

Această lege prevede alegerea primarilor din primul tur dar ultimele sondaje arată ca într-o asemenea variantă, PNL nu ar înregistra un scor prea bun iar PSD ar castiga cele mai multe primării. Din acest motiv, liberalii au cerut premierului Cioloş o ordonanţa de urgenţa prin care legea să fie modificată în sensul impunerii a două tururi de scrutin.

 

Această variantă ar creşte şansele PNL de a obţine mai multe primării în urma negocierii cu alte forţe politice . Premierul Cioloş a refuzat ,iniţial,această cerere dar în urma intervenţiei publice a preşedintelui Iohannis a anunţat că va iniţia negocieri pe această tema  modificării legii.

 

Mai trebuie reamintit că ,potrivit Comisiei de la Veneţia buna practică recomandă ca regulile electorale să nu fie modificate cu un an înainte de alegeri.

Miza alegerilor locale este foarte mare pentru că ele vor spune dacă forţele politice apropiate preşedintelui au,într+adevăr, un impact real la electorat. Pe de altă parte, primarii vor avea o influenţă  majoră în alegerile parlamentare din toamnă. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră