Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Cum să ai o naştere mai uşoară

05 Oct 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Cum să ai o naştere mai uşoară

În Bucovina, în ajunul Crăciunului, se pune sub fața de masă o coasă, iar sub picioare un topor; alții șed pe topor, „ca să fie sănătoși și tari ca fierul peste an”. În Banat, când intră prima oară moașa, înfașă copilul și-l încinge cu un lanț de fier, „ca să fie tare ca fierul”.

În Bucovina, dacă femeia se trudește mult și nu poate să nască mai degrabă, căci duhurile rele o chinuiesc și-i provoacă dureri, ca să le alunge, se pune sub așternutul ei un topor sau alt obiect de metal, ca să-i aline durerile și să-i grăbească nașterea.

Când o femeie se zbate în durerile facerii și nu poate să nască, bărbatul ei ocolește casa cu toporul în mână, amenințând, sau împlântă două topoare în cruciș în vreun stâlp al cerdacului ori într-o grădină sau în prag. Tot așa se face când un om se luptă cu moartea și nu poate să-și dea sufletul. Și într-un caz și în celălalt, la naștere ca și la moarte, menirea fierului e să alunge duhurile necurate.

În județul Vâlcea, când o lăuză vrea să iasă afară din casă, ea pune sub brâu ori în sân o bucățică de fier, ca să nu se îmbolnăvească, căci de fier fug toate relele și duhurile dușmănoase.

În special copilul nou născut e expus atacurilor duhurilor necurate care pot să-l schimbe, să-l îmbolnăvească, să-l pocească sau chiar să-l omoare. De aceea, până n-a împlinit șase săptămâni și mai ales dacă n-a fost botezat, copilul nu trebuie lăsat singur în casă, dacă nu se pune la căpătâiul lui în albie, sau în leagăn, o bucățică de fier, un cuțit, o pereche de foarfeci, cleștele de la sobă ori vătraiul.

Româncele din Istria, când lasă copilul singur în casă, împlântă în pragul ușii un cuțit, iar în leagăn pun două ace. Toate aceste credințe despre puterea apotropică a fierului, comune tuturor românilor de dincoace și de dincolo de Dunăre, sunt foarte vechi, găsindu-le la aproape toate popoarele din Europa.

Tot așa credeau grecii și romanii. Naturalistul Pliniu ne încredințează că „dacă descriem cu fierul un cerc în jurul celor adulți sau al copiilor, ori dacă învârtim împrejurul lor un instrument (de fier) ascuțit, îi apărăm de farmece”.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră