Tradiţii şi superstiţii. Legendele pământului. De ce nu trebuie să poarte femeile coroniţe pe cap

25 Iul 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Legendele pământului. De ce nu trebuie să poarte femeile coroniţe pe cap

Pământul e sfânt; la pământ să baţi mătănii şi să te închini, să-l săruţi, că pământul ne hrăneşte şi ne ţine, din pământ avem hrana, din pământ avem apă, pământul ne hrăneşte, pământul e mama noastră. Pământul să nu-l baţi cu băţul, că-i păcat, căci pământul ne hrăneşte. Destul îl bate piatra..

Când e soarele drept la amiază-zi, să nu sapi pământul, că plânge, pentru că pământul atunci se hodihneşte ca şi omul. În Moldova, oamenii lasă lucrul şi dimineaţa la prânz, lăsând să se odihnească pământul, ba chiar sapa o pun culcată jos, iar seara, după toacă, când e soarele de a chindii, mănâncă şi apoi lucrează până noaptea, ba chiar şi pe lună.

În Mihalcea, Roşa, spun că e păcat a săpa după asfinţitul soarelui şi mai ales noaptea, căci pentru lucru e ziua, noaptea să-l laşi să se odihnească. Pământul trebuie să se odihnească ca şi omul. Dacă rodeşte câţiva ani de-a rândul, pe urmă trebuie să fie secetă, căci el atunci se odihneşte.

Dacă faci o groapă în pământ ori sapi o buruiană şi rămâne bortă, trebuie s-o astupi. În Botoşani, spun că, dacă nu astupi, când eşti mort stai cu gura căscată; alţii spun că pe ceea lume stai cu gura căscată. În Mihalcea, zic că, dacă n-o astupi, cazi într-însa, adică mori.

Fata nu-i bine să facă gropi în pământ, că-i mor părinţii. Sau copiii dacă se joacă şi fac gropiţe şi cruci, e tare păcat: „Uită-te, zic oamenii, de pe acum vreau să-şi vadă părinţii în pământ!”. Când coseşte bărbatul, să nu bată cu capătul coasei în pământ, că-i moare cineva.

Femeia nu se cuvine să îmble cu capul gol, căci arde pământul de 7 stânjeni sub picioarele ei. Femeia, lehuza, până nu are moliftă, să nu calce jos, căci arde pământul. Femeia care trăieşte în fărădelege, pe unde calcă pământul, arde sub picioarele ei.

În câmp să n-o trimiţi la lucrat, la prăşit, căci nu va fi nimica în urma ei. Pe unde calcă, totul se tulbură şi nu va spori. Vaca, de-i va călca în urmă, să strică şi stârpeşte. Din cauza femeilor rele, vitele sufăr şi se pedepsesc, căci nu-i iarbă. Pământul arde şi se usucă şi nu dă Dumnezeu roade şi pâne pe pământ.

Fermecătoarele pe unde calcă, iarba se usucă şi arde pământul de 7 stânjeni. Să nu laşi niciodată să-ţi calce o fermecătoare prin grădină, căci nu-ţi va rodi nimica.

Femeia să nu meargă în câmp cu flori pe cap, că nu rodeşte câmpul; prin casă poate îmbla. Dacă pune femeia sau fata necurată flori în cap, bate câmpul piatra. Femeia sau fata să nu şuiere pe câmp – sau chiar şi aşa să nu şuiere – tot pentru că nu rodeşte câmpul.

Pentru ca să ploaie, să furi o oală de la o femeie îngreunată, să-i faci în fund 9 borţi, să torni mac şi s-o arunci în fântână şi îndată va ploua.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră