Tradiţii şi superstiţii. Leacuri băbeşti. Cum scapi de negi şi pecingine

22 Noi 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Leacuri băbeşti. Cum scapi de negi şi pecingine

Să nu răsădești brad, căci vei muri, când rădăcina lui va fi cât capul tău. Să nu pui nuci în pământ, pentru a avea roade. Ca să fie ferit de moarte cel ce a răsădit nucul, să ia un cerc de lemn de la butie și să-l îngroape în pământ. Numai atunci va muri omul, când se va face nucul atât de gros, cât cercul de larg. Să nu taie nimeni nucii, că-i rău de moarte. Îi poate tăia însă, când trunchiul lor va fi atât de gros cât trupul celui ce-l taie.

Să nu te măsori cu trestia, că mori. Să nu arzi în casă trei lumânări deodată, că e rău de moarte. Să nu urinezi în baltă sau în apă curgătoare, că-ți moare mama. Să nu mergi înapoi (de-a-ndărătelea), că-ți mor părinții.

Să nu umbli cu un picior desculț și cu unul încălțat, că moare cineva din casă. Să nu legeni albia copilului, când nu e el într-însa, că moare. Jugul părăsit să nu se pună pe foc, căci cel ce va face acesta se va chinui greu la moarte: nu va putea muri până nu i se va pune un jug sub cap.

Femeia însărcinată să nu dea de băut unui străin, din mâna ei, nici să-i toarne cuiva apă să se spele pe mâini, căci, la facere, nu va putea naște până nu va bea apă din pumnii celui căruia i-a dat de băut sau i-a turnat să se spele. Femeia însărcinată să nu șadă în prag, căci va naște greu. Femeia borțoasă să nu calce peste vătrai sau peste lopată, că nu va naște ușor.

Să nu numeri negii pe care îi vezi la altul, căci te umplii și tu de negi. Aromânii se feresc a număra stelele, ca să nu le crească negi. Oftică. Omul poate să scape de oftică, dacă bea apă după mâță. Sau dacă bea apă din ulcica, în care poate să se fi uitat pisica.

Ca să nu facă omul păduchi, trebuie să nu-și spele capul cu apă rece. Sau să nu mănânce terci de mămăligă. Pecingine. Se umple de pecingine pe obraz femeia care ia ouăle din cuibar miercurea și vinerea. Mai face pecingine, cel ce se uită când ouă găina, când se găinățează sau când o calcă cocoșul. Sau cine mănâncă din ce au ciugulit găinile. Ori cine bagă o pană de gâscă în foc.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră