Tradiţii şi superstiţii. Cum scapi de varice şi cum se vindecă sterilitatea femeilor

06 Feb 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Cum scapi de varice şi cum se vindecă sterilitatea femeilor

Eschimosul coase în haine o bucată din piatra de la vatră, crezând că prin aceasta îşi asigură o viaţă lungă şi puterea de a suporta necazurile, întocmai ca această piatră, care a rezistat generaţii întregi focului. Tot astfel, tăranii noştri, în seara de ajun, pun sub faţa de masă coasa, iar sub picoare toporul, ca să fie toţi sănătoşi: alţii şed pe topor, ca să fie sănătoşi şi tari, peste ani, ca fierul.

Tradiţii şi superstiţii. Sănătatea. Când iese lăuza din scăldătoare, se pune un topor pe unde calcă ea cu picioarele, ca să fie sănătoasă ca fierul. Când tună întâi, să te loveşti cu capul de fier, ca să-ţi fie capul ca fierul peste an. Când vezi primăvara pentru întâia oară un fluture roşu, e semn că vei fi sănătos şi roşu; de vezi fluture galben (sau alb), toată vara vei fi palid la faţă şi bolnăvicios.

Tradiţii şi superstiţii. Sănătatea. „În dimineaţa zielei de Paşti, se pune în oala de apă, din care ai casei se spală pe faţă, un ou roşu, ca să aibă faţa roşie şi frumoasă. Fetele dorm cu oul roşu în sân, ca să fie frumoase ca oul roşu tot anul”. „La lăsatul secului, fiecare să mănânce câte un ou, ca să fie tot anul gras şi rotunjel ca oul”.

Tradiţii şi superstiţii. Sănătatea. „În prima zi de Paşti, cine mănâncă caş, va fi alb ca şi caşul”. În vinerea patimilor, numită şi vinerea seacă, se duc oamenii de se scaldă până a nu răsări soarele, c-apoi nu se lipesc bolile de ei, nu se îmbolnăvesc, nu zac: cum e vinerea seacă, aşa să sece bolile!”. Credinţa aceasta e foarte răspândită în Europa. „Să nu mănânci coajă de pe ceaun, că te usuci ca coaja”:

Tradiţii şi superstiţii. Sterilitate. Cu matca de iepuroaică se vindecă sterilitatea, pentru că acest animal e foarte puios. Regretatul folclorist S.Fl. Marian ne dă, în lucrarea sa „Naşterea la români”, o reţetă pentru vindecarea sterilităţii: „Se iau testiculele şi matca unei iepuroaice, se usucă bine şi, după ce s-a uscat îndeajuns, se pisează până se fac pulbere. Se pun apoi, fiecare deosebit, în câte un sipuşor cu rachiu, iar sipuşoarele, bine astupate, se pun într-o cahlă, bărbatul bea sămânţa cea de iepure, iar nevasta cea de iepuroaică”

Tradiţii şi superstiţii. Sterilitate. Alt leac contra sterilităţii, care se recomandă femeilor, e rachiul în care s-au bătut ouă de broască sau de conochifteriţă. Se mai recomandă femeilor ce nu nasc copii să mănânce inima unui iepure, tăiat de viu şi cât timp se mai zbate încă. Tot astfel Placitus prescrie sângele de iepure femeilor, pentru ca să nască uşor.

Tradiţii şi superstiţii. Varice. După cum „slăbănogul” (Impatiens noli tangere), care prezintă un fel de noduri, e întrebuinţat ca leac pentru închieturile umflate ale bolnavilor de reumatism, tot astfl, planta numită „silnic” (Clechoma hederacea), pe care se observă uneori nişte umflături care prezintă oarecare asemănare cu umflăturile produse de varice, e întrebuinţată ca leac contra acestei afecţiuni.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră