Tradiții și superstiții. Ce faci când îți țiuie urechile

07 Feb 2022 | scris de Paul Rogojinaru
Tradiții și superstiții. Ce faci când îți țiuie urechile

Tradiții și superstiții. Urechea. Copilul cu urechile prinse jos, ai cărui lobi sunt lipiți până jos de pielea obrazului, e un copil de căpătat sau are să fie un om mare. Femeia însărcinată nu trebuie să mănânce ficat sau rânză de pasăre ori de vită, căci se vor dezbârna (se vor desprinde, se vor dezlipi) urechile copilului ce se va naște. De asemenea, nu trebuie să toarne apă pe urechile căldării, căci vor curge urechile copilului.

Tradiții și superstiții. Urechea. Când îmbracă un copil o haină nouă e obiceiul să-l tragi de partea de jos a urechii, adăugând urarea: „S-o rupi sănătos!” Tot astfel se procedează și la aniversarea unui copil, urându-i „Să crești mare!” În Banat, când vorbești de broască, ca să nu ți se facă „broască” (o umflătură) sub limbă, te tragi singur de bărbia urechii și zici: „tîți”. Dacă se rostește din greșeală, în preajma unui copil acest cuvânt, trebuie să-l tragi imediat de urechi pe copil.

Tradiții și superstiții. Urechea. Găurirea lobului urechii se face cu un ac de cusut, în urechile căruia s-a petrecut un fir de mătase, de ibrasin sau de arnici roșu. Lobul se înțeapă cu acul, ținând-se pe partea opusă o așchie de lemn, cel mai adesea de plută. Firul de mătase se înnoadă jos, iar locul unde s-a înțepat se unge cu ceară topită și călduță, cu unt sau cu untdelemn. Firul nu se scoate decât când s-a vindecat locul înțepat, și atunci, ca să nu se astupe gaura, se pun „tortițe” sau cercei de metal.

Tradiții și superstiții. Urechea. Perforarea lobului și petrecerea unui cercel la una din urechi se face câte o dată la băieți, ca să trăiască, în cazul în care le-a murit părinților copilul dinainte, sau ca să nu sufere de dureri de cap. Copilului nou născut i se găurește adesea lobul urechii drepte și i se pune o tortiță de aur sau de argint, cu scopul de a alunga de la dânsul toate influențele nefaste.

Tradiții și superstiții. Țiuitul urechilor. Încă din vechime, țiuitul urechilor cuiva era considerat ca un semn că în momentul acela îl vorbește cineva de rău sau de bine. La noi, dacă îți țiuie o ureche înseamnă că te vorbește cineva de bine sau de rău sau te înjură. Ori, ai să primești o veste. Ori, ți-a dat dracul o palmă. Sau a trecut dracul pe lângă tine.

Tradiții și superstiții. Țiuitul urechilor. O credință generală în Bucovina: când îți țiuie în vreo ureche, e îngerul care sună clopoțelul și-ți dă de știre că se apropie diavolul. Ca să te aperi, trebuie să faci îndată cruce la urechea aceea.

Tradiții și superstiții. Țiuitul urechilor. După cum țiuitul se produce în urechea dreaptă sau în cea stângă, interpretarea diferă, iar părerile sunt împărțite. Dacă țiuie urechea dreaptă: vei primi o veste (bună sau rea) sau te vorbește cineva de rău. Dacă țiuie urechea stângă. Vei primi o veste (bună sau rea) sau te vorbește cineva de bine.

Tradiții și superstiții. Țiuitul urechilor. Pentru a închide gura dușmanului care te vorbește de rău în momentul în care îți țiuie urechea dreaptă, se recomandă să-ți muști umărul stâng, pentru ca cel care te vorbește de rău să-și muște limba.

Tradiții și superstiții. Țiuitul urechilor. Când îți arde urechea dreaptă, te vorbește cineva de bine. Dacă e cea stângă, te vorbește cineva de rău. Un pronostic meteo: când te mănâncă urechile are să plouă sau va fi vreme rea. Ceara din urechi e întrebuințată ca leac pentru vindecarea rănilor din înțepătură la picior și pentru tămăduirea zăbalelor. Se mai spurcă cu clei din urechi buboaiele și coșurile până coc.

3dots.ro

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră