Muzică din zestrea românilor, la Festivalul Tarafuri şi Fanfare!

18 Aug 2015 | scris de Cristi Severin
Muzică din zestrea românilor, la Festivalul Tarafuri şi Fanfare!
Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă, Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu şi Asociaţia Culturală Grigore Leşe organizează, în perioada 22-23 august 2015, a X-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare.
La ceas aniversar, Festivalul Tarafuri şi Fanfare va aduce în atenţie istorisiri şi faţete cu totul speciale ale oamenilor şi a muzicii fără pereche din vetrele satelor româneşti sâmbătă, 22 august, respectiv duminică, 23 august, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, începând cu orele 16:00.
Muzicanţi bătrâni vor povesti, şi de această dată, despre anii tinereţii lor, despre hora satului, astăzi dispărută, despre nunţile de odinioară, şi vor înălţa, ca şi atunci, cântece bătrâneşti învăţate acasă, de la părinţi, cântece-panaceu care astăzi le alină dorul de anii tinereţii şi de cei plecaţi.
Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Forăşti (Suceava), Taraful din Băbiciu (Olt), Dănţăuşii şi fluieraşul de pe Valea Idicelului (Mureş), Taraful din Ianca (Olt) Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), vor demonstra că muzica tradiţională este un giuvaer de mare preţ care luminează chipurile bătrânilor lăutari, muzicanţi din tată-n fiu, cum se autodefinesc.
Muzicianul Grigore Leşe va pune accent pe dialogul cântecului, al dansului şi al poveştilor fără pereche pe care aceşti muzicanţi le poartă în inimi şi în suflete.
Festivalul Tarafuri şi Fanfare a fost iniţiat de Marius Tucă în anul 2007, în spiritul Recursului la România. Evenimentul cultural s-a transformat, în timp, într-o veritabilă Mişcare de Rezistenţă. A debutat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, a poposit pe uliţele Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, s-a oprit, câteva ediţii, la Suceava, a revenit, pe uliţele Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti, şi porneşte anul acesta, în luna lui Gustar, într-o nouă călătorie, cu oprire la Muzeul Astra din Sibiu, în frumosul sat din Dumbravă, (22-23 august 2015), în Centrul Istoric al Craiovei (29 august 2015) şi pe meleaguri gorjene, Acasă la Brâncuşi, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtişoara (30 august 2015), în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj.  
Sâmbătă, 22 august, vă aşteptăm la Târgul de Țară din Muzeul în aer liber, iar duminică, 23 august, Festivalul Tarafuri şi Fanfare se va desfăşura la scena de pe lac. Amfitrionul serii de 23 august este muzicianul Grigore Leşe.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră