Moara de apă din Topleţ macină porumb la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului

10 Mai 2016 | scris de Cristi Ionescu
Moara de apă din Topleţ macină porumb la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului

 

Muzeul ASTRA a devenit astfel primul şi unicul muzeu din Europa de Est care deţine în patrimoniu două mori funcţionale. Munca de cercetare a continuat, pietrele de moară au fost restaurate, iar acum instalaţia de morărit din Moara de apă din Topleţ macină cereale. ,,Moara de apă din Topleţ, judeţul Caraş Severin, se află în patrimoniul Muzeului ASTRA de la sfârşitul anilor `60.

Este o moară construită 100% din lemn de fag şi susţinută de piloni din piatră. Moara are o roată orizontală prevăzută cu ciutură din lemn şi este funcţională după ce am restaurat pietrele neferecate. Practic, apa acţionează pietrele de moară din punct de vedere mecanic, iar aducţiunea apei se face pe un canal şi pe un jgheab de lemn.”, a declarat Lucian Robu, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Satul de unde provine moara este din Banatul de Munte, o zonă cu tradiţie în morărit. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului deţine în patrimoniul propriu un total de 23 de mori tradiţionale din toate zonele etnografice şi istorice ale României.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră