Ansamblul de aur al României. Oamenii care fac din tradiţia noastră o mândrie

06 Aug 2015
Ansamblul de aur al României. Oamenii care fac din tradiţia noastră o mândrie
Ansamblul folcloric profesionist “Cununa Carpaţilor” s-a născut în anul 1947. Şi de atunci nu încetează să ducă dansul şi portul tradiţional românesc, peste tot, în lume.

Ansamblul este patronat de Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Romana”, instituţie publică subordonata Ministerului Culturii.

În 1996, la conducerea “Cununei” a venit Viorel Cioaca, architect de profesie şi coregraf experimentat, care a adus României cu Cununa Carpaţilor numeroase premii internaţionale de profil.

O parte dintre dansatori sunt profesionişti, o altă parte sunt tineri pasionaţi de dansurile folclorice, iniţiaţi ca începători pentru a putea creşte până la stadiul de “semi-profesionisti”.

Repetiţiile sau “cursurile” sunt gratuite. Oricine vrea să fie mai aproape de folclorul românesc poate ajunge la Cununa Carpaţilor.

Din grup fac parte dansatori cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, prieteni de puţin timp sau de decade, fraţi, surori, soţ şi soţie.

Cei mai mulţi au altă meserie “de zi cu zi”, însă, de trei ori pe săptămână se întâlnesc să repete, uneori alături de orchestra ce face parte din acelaşi ansamblu, alteori alături de corepetitor la pian.

Repertoriul cuprinde “Plutaşii” şi “Sânzienele” din Maramureş, “Calusarii” din Oltenia, cât şi multe alte suite de jocuri din Dobrogea, Moldova, Banat, Muntenia şi Ardeal. Fiecare dans şi fiecare zonă îşi are portul popular, dansatorii schimbându-şi costumele de cel puţin 5 ori la fiecare spectacol.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră