Tradiții și superstiții. Cum putem preveni bolile

09 Aug 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiții și superstiții. Cum putem preveni bolile

Tradiții și superstiții. Prevenirea bolilor. Când aude cineva întâia oară, primăvara, tunând, se lovește ușor în cap sau pe frunte cu un fier, cu muchea toporului, cu un ban de argint sau cu o pietricică, ca să-i fie peste an capul „tare ca fierul” și să nu-l mai doară deloc. Unii, când se lovesc, mai rostesc și cuvintele: „Capul meu ca fierul!” sau „Atunci să mă doară capul, când va durea-o pe piatra asta, atunci și nici atunci!”. Aromânii, „când începe luna nouă”, se lovesc în cap cu un fier, ca să fie sănătoși.

Tradiții și superstiții. Prevenirea bolilor. Când plouă cu „piatră”, întâia oară, vara, să te ungi la cap cu piatra aceea, ca să nu te doară capul peste an. În cazul acesta, grindina, prin analogie, e asemănată cu piatra și are aceeași virtute apotropică de a alunga duhurile necurate.

Tradiții și superstiții. Prevenirea bolilor. În Bucovina și în Moldova, când se spală oamenii în ziua de Paști, pun în apă un ou roșu și unul alb, ca să fie rumeni și sănătoși ca oul. La aromâni, cu cel dintâi ou roșu se atinge obrazul copiilor, ca să le fie fața roșie ca oul.

Tradiții și superstiții. Prevenirea bolilor. Scăldatul, în anumite zile, te apără sau te lecuiește de orice boală: la Bobotează, după ce s-a făcut sfințirea apei în râu; la Joi-mari, înainte de a răsări soarele; mai cu deosebire însă în Vinerea mare, numită și Vinerea seacă, pentru că seacă toate bolile și bubele aceluia care se scaldă, și nu se va îmbolnăvi tot anul. Pe alocuri, la noi, oamenii se scaldă, pentru întâia oară, în dimineața de Sf. Gheorghe, până nu răsare soarele, ca să fie sănătoși tot anul, iar fetele se scaldă în apă neîncepută.

Tradiții și superstiții. Prevenirea bolilor. În dimineața zilei de Sf. Gheorghe, lumea se spală pe față cu rouă sau se tăvălește, înainte de a răsări soarele, prin roua de pe câmp, spre a-și păstra sănătatea toată vara și a se tămădui de orice boală. Alte popoare fac exact același lucru și în același scop în zilele de 1Mai sau de 24 iunie. La romani, de asemenea, în ziua de Palilii (21 aprilie), oamenii care luau parte la sărbătoare își spălau mâinile cu rouă.

Tradiții și superstiții. Prevenirea bolilor. Ca să-ți păstrezi sănătatea, când vezi lună nouă, să-ți faci cruce, să sai de trei ori în sus și să zici: „Lună nouă, lună nouă, sănătos m-ai găsit, sănătos să mă lași!” Cam aceleași cuvinte, zise cu același scop, le rostesc copiii aromânilor, când se ivește luna nouă.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră