Tradiții și superstiții. Zilele păzite în care este interzis să lucrezi (I)

12 Iul 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiții și superstiții. Zilele păzite în care este interzis să lucrezi (I)

Tradiții și superstiții. Zilele păzite. Cine lucrează în ziua de Cuv. Tudosie cel Mare (11 ianuarie) va zăcea de lingoare. În zilele de 16 și 17 ianuarie, se ține, în unele părți ale țării, o sărbătoare numită „Antănăsiile”. E păzită de popor, ca să nu capete boli rele, amețeli de cap sau boala copiilor.

Tradiții și superstiții. Zilele păzite. Ziua de 17 ianuarie, consacrată Părintelui Antonie cel Mare, e păzită de teama arsurilor, opărelilor, pojarului, junghiurilor și altor boli. Nu se lucrează în ziua de 18 ianuarie, când se serbează Părinții Atanasie și Chiril, pentru a nu fi loviți de ciumă. Din această pricină, poporul numește această zi „Tănase de ciumă”. Tot de această boală se ferește lumea în județul Muscel nelucrând în ziua Cuviosului Eftenie cel Mare (20 ianuarie).

Tradiții și superstiții. Zilele păzite. În ziua de 25 ianuarie, consacrată Sf. Grigorie Teologul, nu se lucrează, spre a fi ferit de înec, de arsuri și, mai ales, de ologeală. Ziua de 30 ianuarie, când se serbează Sfinții Trei Ierarhi, e păzită de teama frigurilor și a arsurilor. La 1 februarie, ziua Mart. Trifon, numit de popor „Trif cel nebun”, nu se lucrează de teama nebunelii.

Tradiții și superstiții. Zilele păzite. Ziua de 10 februarie, consacrată Sfântului Haralambie, care „ține ciuma în lanț”, e păzită cu sfințenie de popor, ca să fie ferit de ciumă. În ziua de 11 februarie se serbează Sfântul Vasile, în care nu se lucrează, pentru ca femeile să nu nască copii schilozi.

Tradiții și superstiții. Zilele păzite. Ziua de 24 februarie, când se serbează Aflarea capului Sf. Ioan, numită de popor „Dragobete (cap de primăvară)” o țin oamenii pentru friguri și alte boli. La 17 martie, zi consacrată Cuviosului Alexie, omul lui Dumnezeu, nu se lucrează de teama mușcăturilor șerpilor, care învie în această zi.

Tradiții și superstiții. Zilele păzite. A doua zi după Buna-Vestire, adică ziua de 26 martie, numită de popor „Stoborul Blagoveșteniilor” sau „Blagoveșnicul”, e serbată de femei pentru boli, lovituri, sau să nu li se calicească copiii. În județul Argeș, îl țin pentru lingoare. Ziua de 14 iunie, Sf. Alisei, e păzită de oameni, ca să nu orbească.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră