VAMA, lansare de album şi super show la Polivalentă

12 Oct 2017 | scris de Alex Revenco
VAMA, lansare de album şi super show la Polivalentă Galerie foto (3)

În această seară, începând cu ora 20:00, VAMA susţine concertul de lansare al primului album în limba engleză, "Better".

Conceptul scenografic al show-ului poartă semnatura Irinei Moscu, o renumită scenografă de teatru care colaborează constant cu regizori precum Radu Afrim, Radu Nica sau Bobi Pricop și care anul acesta a fost nominalizată la Premiile UNITER pentru cea mai bună scenografie (piesa ”Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”, în regia lui Radu Afrim).

Deși se află la prima provocare ce vizează un proiect de tip concert, Irina a construit un concept foarte ofertant din punct de vedere vizual care va fi completat de creațiile vizuale ale unei echipe de  VJs din Olanda. VAMA a colaborat anterior cu aceștia pentru recitalul susținut în cadrul festivalului UNTOLD în luna august. Conceptul de light design al spectacolului va fi semnat de Daniel Klinger.

”Am încercat să creăm un show predominant vizual, dar care să fie ceva atipic pentru piața muzicală din România. Documentația stage design-ului a pornit de la concertele internaționale (Radiohead în scenografia lui Andi Watson; turneele lui Kanye West sau Beyonce în scenografia lui Es Devlin). Conceptul a fost construit în jurul a trei elemente vizuale puternice: o instalație de linii ecrane LED, un ecran de proiecție ce va fi situat în spatele scenei și care va completa imaginile oferite de instalație și, nu în ultimul rând, o podea luminoasă pe care își vor desfășura activitatea artiștii.

Piesa de rezistență va fi cu siguranță instalația de ecrane LED care în timpul show-ului se vor afla în mișcare, transformând imaginile din 2D în 3D. Toate elementele vizuale vor rula gradual, pe măsură ce show-ul crește în intensitate. Practic, întreg conceptul va prinde pe parcursul unor etape succesive în care imaginea estetică a scenei se va construi de la piesă la piesă, adăugând de fiecare dată câte un nou element-surpriză”, a declarat Irina Moscu.

 Playlist-ul va include majoritatea pieselor de pe noul album, “Better”, al treilea material discografic din cariera formației, care va fi completat de un best of al celor mai cunoscute hituri.

„Vrem să spunem 12 poveşti prin sunet, imagine şi lumină şi să cântăm şi nişte hituri Vama şi Vama Veche care să poată fi integrate (mai) uşor între cântecele noi. Pentru că diferenţa sonică şi de compoziţie între ce facem acum şi discurile trecute e destul de mare. E o etapă nouă cu muzică nouă, mai actuală“, a declarat Tudor Chirilă.

”Better” conține 12 piese în limba engleză compuse de cei cinci membri ai formației VAMA, cu versuri semnate, ca de obicei, de Tudor Chirilă. Urmând exemplul artiștilor indie rock străini, VAMA a colaborat pentru noul album cu un producător muzical. Noul sound VAMA, mai modern ca oricând, i se datorează și lui James Lewis, un producător britanic tânăr, dar care a colaborat de-a lungul timpului cu artiști precum Arctic Monkeys, Rudimental, Lykke Li, Charli XCX etc.

”E greu să te desparți de un album. Sună ciudat, dar să lansezi un album către public e ca o despărțire. Nu-ți mai aparține și nu va mai beneficia de grija pe care ai pus-o în el pentru atât de mult timp. Trecând peste emoția asta pot spune că albumul ăsta a fost pentru noi un prilej de a învăța mult. Lucrul cu un producător ne-a făcut să descoperim un proces de care habar nu aveam până acum. El a funcționat ca un arbitru și un cenzor al inițiativelor noastre muzicale. A filtrat foarte multe propuneri, a ales minimal și a supervizat tot procesul de preproducție, apoi înregistrările din studio. Chiar ne-a spus: e important pentru voi ca trupă să rămâneți cu un proces pe care să-l aplicați din nou la următoarele cântece chiar dacă nu veți mai lucra cu mine. Revenind, eu cred că e cel mai important disc VAMA. Doar că experiența m-a învățat că nu prea contează ce cred eu. Așa că sper ca lumea să-l asculte și să dea mai departe muzica asta. Și da, e un vis frumos să reușim să-l cântăm și afară. În altă ordine de idei ar fi de dorit ca instituția producătorului muzical să atingă cât mai multe trupe de la noi”, spune Tudor Chirilă despre noul album.

Conceptul vizual al noului album VAMA este realizat de 12 AM TODAY – un studio de creație cu un portofoliu internațional de clienți, printre care Trend Union și Vilebrequin. Fiecare piesă de pe album are asociată câte o pictogramă reprezentativă, care face trimitere la titlul și mesajul piesei.

„Ne bucură mult colaborarea cu VAMA, o trupă cu viziune, care nu se conformează, ci încearcă mereu să-și depășească condiția, oferindu-ne mereu libertatea de a dezvolta concepte interesante împreuna. FALL and RISE sunt cele două mișcări care ilustrează logo-ul VAMA. De la acest V atât de specific trupei a pornit totul și asta am încercat să reprezentăm cu noul album. Pentru noi a fi mai bun înseamnă capacitatea de a te ridica – deasupra eșecului, deasupra trecutului, dar în primul rând, deasupra ta. VAMA devine prin BETTER o versiune mai bună a sa, iar cele 12 pictograme personifică trăirile în acest proces de transformare. Yves Klein a fost un artist care ne-a inspirat în alegerea esteticii, lucrările sale explorează felul în care puritatea culorii, spațiul și corpul omenesc pot fi folosite pentru a comunica stări. Din acest motiv am și optat pentru IKB (International Klein Blue) ca fiind culoarea de bază pentru comunicarea vizuală a trupei”,  au declarat reprezentanții studioului de creație 12 AM TODAY.

Componența formației VAMA: Tudor Chirilă – voce, Eugen Caminschi – chitară, Lucian Cioargă – tobe, Gelu Ionescu – clape, Dan Opriș - bass.

La sfârşitul acestei luni, VAMA va susține un mini-turneu în Marea Britanie, unde are programate concerte în Londra (25 octombrie), Manchester (26 octombrie) și Glasgow (28 octombrie).

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră