Sfinxul se întoarce ! Dan Andrei Aldea în concert la Bucureşti. Interviu EXCLUSIV

07 Sep 2015
Sfinxul se întoarce ! Dan Andrei Aldea în concert la Bucureşti. Interviu EXCLUSIV
Cel mai mare chitarist român urmează să susţină, pe 19 octombrie, la Teatrul Naţional, primul lui concert în Capitală după mai bine de 33 de ani. Ce pregăteşte Dan Andrei Aldea pentru acest spectacol-eveniment aflăm din interviul de mai jos, acordat în exclusivitate, site-ului mariustucă.ro:

 -Dupa 33 de ani, concert la Teatrul Naţional. Mai este Bucureştiul "acasă" pentru Dan Andrei Aldea ?
Eu sunt acasă acolo unde mă simt bine, unde am linişte să pot lucra, unde am oameni apropiaţi care mă înconjoară. Bineînţeles, de Bucureşti mă leagă nişte ani care nu pot fi şterşi din memoria mea.

 -În Munchen cântai periodic cu o trupă country. Este acesta motivul apropierii de Desperado ?
Este unul din motive. Ce a contat pentru mine cu adevărat, este profesionalismul lor, seriozitatea cu care au întîmpinat toate proiectele mele şi - nu în ultimul rînd - prietenia care ne leagă sufleteşte.

 -Din iarna trecută şi până acum ai avut mai multe concerte în ţară: de la concerte în cluburi până la festivaluri, în aer liber. La TNB concertul Dan Andrei Aldea va fi într-o notă asemănătoare cu celelalte sau va avea şi ceva în plus ?
Am încercat, pe cît se poate, să răspund celor care m-au aşteptat şi m-au primit cu foarte multă căldură. Pentru ei am ales piese din repertoriul trupei Sfinx – fie apărute pe discuri, fie neimprimate vreodată. Faţă de concertele trecute, în Bucureşti vom cînta ceva mai multe piese de pe “Zalmoxe”. Piesele compuse după plecarea mea din ţară nu am cum să le cînt încă Multă lume înţelege ce vreau să spun: ca să sudezi o trupă care să cînte ca un singur om îţi trebuie ani de lucru, ani de “trăit” împreună, ori eu nu mai dispun de timpul acesta. Vreau să dedic timpul de care dispun pentru propriile mele noi proiecte muzicale.

-La aproape fiecare dintre concertele anterioare ai avut invitaţi speciali. Cum i-ai ales ? Cine va fi la Bucureşti ?
Toţi cei care au fost pe scenă lîngă mine în concertele anterioare au fost vechi prieteni, oameni în care am crezut şi cred şi astăzi. Nici la Bucureşti nu va fi altfel: va deschide concertul Călin Pop de la “Cuvinte”, împreună cu care lucrez la un proiect comun. Cît despre cei care se vor alătura trupei Desperado pe scenă, lăsaţi-mi plăcerea de a-i prezenta eu însumi în acele momente.

 -Cum comentezi că o casă independentă din Bucureşti, Soft Records a reeditat "Lume Alba" si l-a transpus pe CD, în tiraj limitat. Cu toţii sperăm să repete isprava şi cu "Zalmoxe", asta vorbind despre trecut....
N-am ce să comentez. Este o iniţiativă care aparţine exclusiv casei Soft Records, eu mi-am dat acordul cu multă plăcere,  De altfel, ei au lucrat exemplar, discul este total remixat şi remasterizat (au primit de la Electrecord benzile originale), şi rezultatul este superb.

 -Concertele din acest an sunt cumva înregistrate? Sunt şanse să avem CD-uri Dan Andrei Aldea Live 2015?
Acest lucru nu e obiectul meu de interes. Eu sunt în ţară ca să-mi termin în linişte proiectele începute, ca să pot, apoi, să-mi văd de proiectele mele personale, ce ţin de muzica mea. Cînd îmi voi termina noul meu album, cred că va fi distribuit şi în România – în orice caz, n-am de gînd să împiedic în nici un fel distribuţia în România.

 -Ce proiecte, înregistrări, producţii de disc pentru alţi artişti, colaborări etc. te aşteaptă în Germania ?
Am de terminat două producţii la care lucrez de mai bine de un an: noul proiect al lui Doru Stănculescu, proiect bazat pe “Cum se naşte un mit”, şi un disc în colaborare cu Gia Ionesco (Canada) şi Chad Wakerman (USA), care e, cum să-i spun? poate cel mai corect ar fi “jazz de avangardă pentru adulţi”. Socotind că la mine lucrul la un proiect dureaza de obicei cel puţin un an (iar aceste două proiecte vor dura infinit mai mult, pentru că sunt extrem de complexe), după terminarea lor voi începe lucrul la albumul meu, pentru care mi-am strîns material în ultimii ani. Cînd va fi gata şi acesta, voi fi liber şi deschis pentru orice alt proiect - dar pînă atunci trebuie să mă concentrez pe aceste trei producţii şi pe nimic altceva.

Citiți și:
Steven Tyler, solistul grupului Aerosmith, cântă alături de un muzician pe stradă (VIDEO)



Alte stiri din Muzica

Ultima oră