Record Store Day 2018 în România

16 Apr 2018 | scris de Alex Revenco
Record Store Day 2018 în România

Pe 21 Aprilie 2018 are loc Record Store Day 2018 Romania, eveniment organizat de Roton Music si Warner Music Romania, gazduit de Cafe social club Pow Wow (cum mergi pe Calea Victoriei dinspre Amzei, te opresti dupa Biserica Alba, faci stanga si ajungi la Pow Wow, la numarul 102-108). In cadrul evenimentului vor exista titluri lansate exclusiv pentru Record Store Day de Warner si reduceri speciale de pana la 30% la catalogul Warner Music.

În ultimii ani, atât în SUA cât şi în Marea Britanie, vânzarea discurilor de vinil înregistrează o creştere constantă, ceea ce nu se poate spune despre înregistrările digitale sau pe suport de compact disc. Şi în România s-au înmulţit târgurile de vinil, găzduite în diferite locuri din Capitală dar şi în alte oraşe, precum Timişoara. Pe Facebook, VINYLMANIA are peste 1000 de membri şi o activitate susţinută.

Record Store Day a inceput īn 2007 la o adunare de proprietari și angajați ai magazinelor independente, ca o modalitate de a sărbători și face cunoscuta cultura unică din jurul a aproape 1400 de magazine din SUA și mii de magazine similare la nivel internațional. Primul Record Store Day a avut loc pe data de 19 aprilie 2008. Astăzi participa magazine de pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

Record Store Day este un prilej pentru oamenii care alcătuiesc lumea magazinelor de muzica - personalul, clienții și artiștii - să se īntālnească și să sărbătorească cultura unică a unui magazin de discuri și rolul special pe care acestea  īl joacă īn comunitate . Editii speciale de vinil și CD și diverse produse promoționale se fac exclusiv pentru ziua respectivă.

Īn 2008, o mică listă de titluri a fost lansată exclusiv de Record Store Day, ajungand de-a lungul timului să includă artiști și case de discuri atāt mari, cāt și mici, din fiecare gen. Timp de mai mulți ani, mai mult de 60%  din lista oficială de lansari au provenit de la labeluri mici si distribuitori independenti.

Īn prima editie Record Store Day, grupul Metallica a petrecut ore īntregi la Rasputin Music din San Francisco, īntālnindu-și fanii și a! cum, īn fiecare an, sute de artiști renumiți pe plan internațional se aduna in magazinele din īntreaga lume pentru spectacole, sesiuni de autografe, īntālniri, sau pentru a-si complea colectiile proprii de muzica. Īn 2009, Jesse "Boots Electric" Hughes (Eagles of Death Metal) s-a declarat "Ambasador al Record Store Day" ca o modalitate de a sublinia importanta magazinelor de muzica pentru artiști și de atunci Joshua Homme (Eagles of Death Metal, Them Crooked Vultures, Queens of the Stone Age), Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Jack White, Chuck D, Dave Grohl, Metallica și St. Vincent au sustinut aceasta initiativa.

De-a lungul celor nouă ani, orașele din Statele Unite, inclusiv New York, Los Angeles, Boise, Charleston și Las Vegas, au declarat Record Store Day sărbătoare oficială. Īn 2013, co-fondatorul Michael Kurtz a fost făcut Chevalier al Ordre Des Arts și Des Letters īn Franța, onorānd contribuția īnregistrării Record Store Day la viața culturală și artistică a poporului francez. In acelasi an, organizatorii Record Store Day au acceptat premiul Independent Spirit de la NARM (acum Music Biz Association). Īn 2017, Record Store Day a fost un partener fondator al conferinței Making Vinyl, care a avut loc la Detroit și a reunit companiile și persoanele responsabile de renașterea vinilului.

Printre lansarile exclusive pentru Record Store Day Romania ce vor fi prezente la eveniment se numără albume rock, jazz, blues, punk, muzică de film, pop:

 MILES DAVIS - RUBBERBAND

THE NOTORIOUS B.I.G. - JUICY

DAVID BOWIE - LET’S DANCE (DEMO)

DAVID BOWIE - NOW

LALO SCHIFRINENTER THE DRAGON (ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK)

MADONNA - THE FIRST ALBUM

MADONNA - YOU CAN DANCE

PINK FLOYD - THE PIPER AT THE GATES OF DAWN (MONO)

PRINCE -1999

RAMONES - SUNDRAGON SESSIONS

THE DOORS - LIVE AT THE MATRIX PART 2: LET’S FEED ICE CREAM TO THE RATS, SAN FRANCISCO, CA – MARCH 7 & 10, 1967

VAN MORRISON - THE ALTERNATIVE MOONDANCE

WHITESNAKE - WHITESNAKE (30TH ANNIVERSARY EDITION)

WHITESNAKE - 1987 (30TH ANNIVERSARY EDITION)

Alte stiri din Muzica

Ultima oră