“Pân’la rai” cu Adrian Naidin, un omagiu adus Mariei Tănase

11 Oct 2017 | scris de Alex Revenco
“Pân’la rai” cu Adrian Naidin, un omagiu adus Mariei Tănase

Adrian Naidin aduce pe scena Teatrului Naţional una dintre cele mai valoroase compoziţii jazz imaginate în maiestuoasa umbră a Măiastrei Maria Tanase.

Spectacolul “Pân’la rai” exploreaza teme vechi, valoroase si profunde, in cea mai pura cheie a jazzului european contemporan. Veti auzi  “Ciuleandra”, “Marioara de la Gorj”si multe alte refrene de suflet, asa cum nu au mai fost cantate vreodata!  Spectacolul va avea loc pe 16 octombrie de la ora 20.00, la Sala Studio. Bilete la casa de bilete a Teatrului National, si online pe startickets.ro, bilete.ro, mystage.ro  si blt.ro.

 Conceptul ce onoreaza fabuloasa mostenire muzicala a Mariei Tanase include refrene ale Maiastrei, redefinite contemporan intr-un excelent experiment acustic condus de violoncelistul Adrian Naidin. Proiectul aplaudat deja pe scene prestigioase si inclus pe coloana sonora a unui film international aspirant la Oscar, spectacolul “Pan’la rai,” ajunge in premiera pe scena Nationalului bucurestean, dupa ce a fost prezentat cu casa inchisa in teatrele si filarmonicile din tara.

 Stralucitor in partiturile clasice, plin de forta si har in folclor, Adrian Naidin l-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, il numara printre cei mai talentati dintre ucenicii sai. La lansarea proiectului “Pan’la rai” au fost prezenti reprezentantii echipei care a realizat filmul independent “The Necessary Death of Charlie Countryman“ – o productie de suflet al americanului Shia LaBeof, film care a intrat in cursa pentru Oscar in 2014.

Sedusi de Marioara de la Gorj, innebuniti de ritmul sacadat al Ciuleandrei si mangaiati de doinele soptite, producatorii de la Voltage Production si Bona Fide Productions au inclus “canticele” imaginate de Adrian Naidin pe coloana sonora a filmului “The Necessary Death of Charlie Countryman”

  “Violoncelistul Adrian Naidin e un tavalug, un vartej, un bulgare de foc … muzica clocoteste in el, are un neastampar de Ariel, e ca un om-orchestra, canta in acelasi timp mai multe cantece si povesteste ce canta, facand educatie muzicala publicului, ca un rapsod sui-generis. Vocea lui frumoasa, pe care ar invidia-o orice cantaret de opera, nu este doar o voce naturala, este o voce cultivata, extrordinar de rafinata, iar esenta acestui artist este Poezia. Il canta ca nimeni altul pe Nichita Stanescu, dar si pe alti poeti. Dincolo de toate, Adrian Naidin se canta mai ales pe sine…” (Jurnalul Bucurestiului)

Marioara de la Gorj, stralucitoare in straie contemporane, isi recapata focul intr-un amestec de traditional si avangarda strunit de arcusul lui Adrian Naidin. Ii sporeste frumusetea pianistul Sorin Zlat, singurul roman premiat in cei 30 de ani de prestigioasa istorie a celui mai important concurs de jazz din Statele Unite, The Great American Jazz Piano Competition. Iar percutiile lui Gabriel Balasa, delicate sau pravalite in rafale, ii adauga sens si mistere. Tine ritmul Eugen Amarandei, unul dintre cei mai tehnici si mai inspirati dintre contrabasistii Romaniei. Cu radacini adanci in filonul traditional romanesc, artistii dialogheaza si interfereaza, trecand prinpropriile experiente si intalniri muzicale, pentru a se regasi in cele mai interesante zone ale jazz-ului actual european.”

 

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Muzica

Ultima oră