Muzicieni din Brazilia, Spania, Olanda, Bulgaria și România pe scena ARCUB

08 Mai 2017 | scris de Alex Revenco
Muzicieni din Brazilia, Spania, Olanda, Bulgaria și România pe scena ARCUB

Doi reprezentanți ai noului val al jazzului românesc, Dan Mitrofan și Răzvan Cojanu prezintă în premieră la ARCUB (str. Lipscani 84-90), joi, 11 mai, ora 19:30, cvartetele ce au componență internațională The Comforter și United 4, în cadrul concertului Young Lions: New Romanian Contemporary Jazz.

În prima parte a concertului, chitaristul și compozitorul Dan Mitrofan, unul dintre cei mai interesanți muzicieni români de jazz, prezintă publicului cvartetul său, despre care a spus: „…poate fi vorba de o împăcare a mai multor laturi și etape muzicale personale, de la jazz, pop rock, metal, muzică renascentistă, experimental, alternativ, punk, dark, care mi-au lăsat de-a lungul timpului amprenta lor.”

The Comforter: Dan Mitrofan (RO) - chitară, compoziții, lider | Cătălin Milea (RO) – saxofoane | Michael Acker (RO) – bass | Matheus Jardim (BRA) – tobe. Dan Mitrofan are o bogată activitate în muzica underground, în grupuri dintre cele mai diverse stilistic. În 2008 obține premiul I la Festivalul de Jazz de la Sibiu și premiul special pentru compoziție cu grupul Ponton Unit. În 2009 formează Dan Mitrofan Quartet, în diferite componențe: Tavi Scurtu, Michael Acker, Toni Kuhn, Sebastian Spanache, Lucian Nagy, Cătălin Milea, Victor Miclaus, Arthur Balogh, Sacha Bota. Unul din proiectele cele mai recente este  „Magnets Duo”, alături de saxofonistul Cătălin Milea, cu care înregistrează discul „Evocative” în 2017.

În cea de-a doua parte, Răzvan Cojanu prezintă pentru prima dată publicului de jazz cvartetul său internațional UNITED 4. Patru muzicieni din țări diferite, care nu au mai colaborat până acum, se întâlnesc la București pentru a cânta muzica lui Răzvan Cojanu, unul dintre cei mai buni contrabasiști ai momentului din jazzul românesc. Ceea ce îi unește este pasiunea pentru sonorități noi înăuntrul limbajului de jazz în secolul XXI. Muzica scrisă pentru formatul clasic al combo-ului de jazz - saxofon, pian, contrabas și baterie – a fost compusă în perioade mai puțin fericite penteu Răzvan, fiecare piesă marcând un moment important din viața compozitorului. O fuziune între jazzul clasic și avangardă, Răzvan Cojanu U4 este debutul unui proiect de care cu siguranță vom mai auzi.

United 4: Răzvan Cojanu (RO) - contrabas, compoziții, lider | Arnau Garoffe (ES) – saxofoane | Mike Roelofs (NL) – pian | Borislav Petrov (BG) – tobe. Răzvan Cojanu este admis în 2003 la secția de Jazz a UNMB, iar în doi ani devine unul dintre cei mai solicitați basiști de jazz din țară, colaborând cu: Cristian Soleanu, Nicolas Simion, Rick Condit, Tom Smith, Alan Jones, Alex Harding. Prezența sa internaţională include: ORF Jazz Festival, Beijing Fest, Golden Jazz Trophy Lille, Express Jazz Club London, Vortex Jazz Club, Opus Jazz Club Budapesta, Barentsjazz Festival Tromso, My Unique Jazz Festival Berlin, Enter Enea Festival Poznan.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90). Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Având drept temă propusă de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangardă”, programul ARTIST IN RESIDENCE continuă în 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, ce vor fi  prezentate în premieră pe scena ARCUB. „Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în secolul XXI” - Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră