Misterul vocii lui Freddie Mercury: Un laringe capabil să se adapteze la cerinţele partiturii!

26 Dec 2022 | scris de Magda Marincovici
Misterul vocii lui Freddie Mercury: Un laringe capabil să se adapteze la cerinţele partiturii!

Vocea lui Freddie Mercury (1946-1991), solistul formaţiei Queen, a contribuit enorm la succesul grupului, datorită capacităţilor lui vocale formidabile: era capabil de sunete grave şi profunde, putea, de asemenea, să aibă o voce pură, cristalină în acute.

Solistul a fost onorat cu locul al 18-lea din 100 în rândul celor mai buni cântăreţi ai tuturor timpurilor. Vocea sa a fost descrisă ca fiind o forţă a naturii şi a fost comparată cu viteza uraganului, într-un articol din The Guardian. 

Tenor, bariton... 
Şi, totuşi, cum se explică performanţele surprinzătoare ale cântăreţului – s-au întrebat cercetătorii cehi care au studiat tehnica vocală a lui Freddie Mercury, cu ajutorul înregistrărilor.

Christian Herbst, principalul autor al acestui studiu, este cercetător la un laborator specializat din cadrul Universităţii Palacky Olomouc. El a explicat, în Live Science, că grupul Queen era unul dintre grupurile lui preferate în adolescenţă, ceea ce explică participarea la acest studiu, anunţă site-ul Futura-Sante. 

Într-un articol apărut în revista Logopedics Phoniatrics Vocology, cercetătorii au examinat diferitele aspecte ale vocii lui Freddie, când vorbeşte şi când cântă, inclusiv vibraţia. Oscilaţia vocii la o frecvenţă specială este posibilă datorită unor muşchi.

Notele acute pe care Freddie Mercury le putea interpreta duc cu gândul că el era mai curând tenor. Dar, după analizarea vocii lui vorbite în şase interviuri, cercetătorii au descoperit că el vorbea la o frecvenţă de 117,3 Hz, ceea ce corespunde vocii de bariton, adică mai gravă, comparativ cu tenorul. 

Acest aspect nu i-a scăpat sopranei Montserrat Caballe cu care Freddie Mercury a cântat în duet. De altfel celebra soprană a declarat despre Freddie Mercury că avea o voce de bariton, „ceea ce i-am spus, propunându-i să facem un mic duet bariton-soprană”. Dar, potrivit sopranei Montserrat Caballe, Mercury ar fi refuzat, deoarece fanii îl cunoşteau ca interpret de rock. 
 

Vibraţii înalte
De asemenea, cercetătorii au studiat 240 de note interpretate de Mercury, în 21 de înregistrări a capella. Frecvenţa vibraţiei era foarte înaltă (7,04 Hz). În muzica clasică, vibraţia se situează, în general, între 5,4 Hz şi 6,9 Hz, iar la interpreţii non-clasici, vibraţiile sunt de la  5,45 Hz, 6,09 Hz şi 5,04 Hz. Această frecvenţă foarte înaltă a vibraţiei lui Freddie Mercury a contribuit enorm la stilul lui vocal unic. 

Cercetătorii au detectat, astfel, diferenţe  în vibraţia vocii lui. Comparativ cu interpreţii pop/rock şi clasici, vibraţia vocii lui Mercury era una excepţional de rapidă şi modulaţia era uneori neregulată, a explicat Herbst în Live Science. Tocmai acest aspect a conferit vocii lui o notă specială, în partituri memorabile: We are the Campions, Bohemian Rhapsody. 

Endoscopie 
Pentru a înţelege ce se întâmpla cu Freddie în timp ce cânta, în mod special cum se mişca laringele lui şi cum îi vibrau coardele vocale, cercetătorii au efectuat o endoscopie unuia dintre colaboratorii lui, Daniel Zangger-Borch. Acesta a cântat, de asemenea, rock. Datorită camerei folosite când Daniel Zangger-Borch interpreta o partitură a Queen, cercetătorii au stabilit ce se petrecea la nivelul laringelui lui Freddie Mercury când emitea sunete acute sau grave. Cercetătorii cred că Freddie Mercury era în aşa fel dotat încât putea să adapteze configuraţia laringelui la  cerinţele partiturii, ceea ce îi permitea o varietate a timbrului vocal. Din păcate, Freddie a plecat dintre noi fără să fi fost examinat pentru confirmarea acestei ipoteze.  

Legenda rock-ului Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) s-a născut la 5 septembrie 1946, la Stone Town, în Zanzibar. Numele său este derivat din Bulsar, un oraș din sudul statului Gujarat, India Britanică. Părinții artistului, Bomi și Jer Bulsara, erau persani. Mercury și-a petrecut copilăria în India. La șapte ani a început sa studieze pianul, iar la opt, părinții l-au înscris la un internat în stil englezesc din Panchgani, unde a căpătat porecla ''Freddie''.

Când avea şapte ani a fost trimis în India pentru a merge la Şcoala de băieţi „Sf. Petru”, unde a excelat la sport şi a învăţat să cânte la pian. După ce şi-a completat studiile, s-a alăturat mai multor formaţii şi ulterior a făcut parte din trupa Queen, unde s-a remarcat datorită vocii sale deosebite şi prestaţiilor live.

În calitate de compozitor, Freddie Mercury a scris numeroase hit-uri internaţionale, dintre care amintim „Killer Queen”, „Bohemian Rhapsody”, „We Are The Champions”, „Little Thing Called Love”. În decursul carierei, a lansat şi două albume solo, „Mr. Bad Guy” (1985) şi „Barcelona” (1988).  La vârsta de 45 de ani, Freddie Mercury s-a stins din viaţă, fiind incinerat la cimitirul Kensal Green. Cenuşa sa a fost împrăştiată pe lacul Geneva, lângă Montreux, Elveţia.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră