Maurice de Martin, concert tribut John Cage  @ARCUB

26 Apr 2018 | scris de Alex Revenco
 Maurice de Martin, concert tribut John Cage  @ARCUB

Joi, 26 aprilie, de la ora 20:00,  ascultăm jazz inspirat de John Cage, cântat la vibrafon, contrabas și percuții în interpretarea artiștilor internaționali Maurice de Martin, Christopher Dell și Pedro Negrescu.

4’34’’ este noul trio acustic al lui Maurice de Martin, compozitor și percuționist avangardist cunoscut publicului din România prin grupul de jazz Interzone, pe care l-a fondat în 1997 împreună cu Mircea Tiberian.

Concertul din această seară prezintă în premieră noul său proiect, un tribut adus compozitorului american John Cage. Deși Cage avea rezervele sale în privința jazzului și a muzicii improvizate în general, conceptele sale muzicale despre interdeterminare, imediatețe și coincidență provoacă și inspiră în continuare improvizatori contemporani. Alături de virtuozul artist la vibrafon Christopher Dell și de contrabasistul de jazz și dirijorul de muzică clasică Pedro Negrescu, Maurice de Martin explorează secunda muzicală ce urmează după 4’33’’, o compoziție binecunoscută a lui John Cage din anul 1952.

Maurice de Martin a început cariera muzicală cântând Noise-Rock experimental cu formația Brother Virus din Munchen. Între 1990 și 1995 trăiește în New York, unde studiază tobele și muzica improvizată cu Dennis Charles, Gene Jackson și Joey Baron și își câștigă existența cântând în stațiile de metrou. Ulterior studiază jazzul la Universitatea de Arte (UdK) din Berlin și, ca bursier DAAD, folclorul din sud-estul Europei în România și Bulgaria. Din anul 2000, este membru al renumitului ansamblu de muzică contemporană zeitkratzer A fost director muzical al trupei elvețiene de teatru Plasma și la Schaubühne am Lehniner Platz Berlin. A colaborat deopotrivă cu reprezentanți ai folclorului est-european, coregrafi și protagoniști ai muzicii contemporane. Concertează în toată lumea și participă la înregistrarea a peste 70 de albume. Pe lângă activitatea muzicală, Maurice de Martin este artist în domeniul artei sociale participative.

Prof. Dr. Christopher Dell lucrează ca muzician, teoretician și compozitor în Berlin și este catalogat în dicționarul de jazz Reclam ca lider al generației sale de artiști la vibrafon. Un muzician cu un stil unic de a cânta, ce pendulează cu ușurință între muzica de improvizație, contemporană și muzica de jazz, Dell a cântat cu Lee Konitz, Kenny Wheeler, big band-ul radio WDR din Köln, Klaus König Orchestra, the Heinz Sauer Quartet. Concertează și merge în turnee în Canada, China, SUA, Japonia, India, Africa și America de Sud. Munca sa a primit distincții precum Downbeat All-star Award, German Record Critics’ Award și JazzArt-Award Music of the 21st century. Din anul 2000 este directorul Institutului pentru Improvizație Tehnologică din Berlin, iar din 2006 deține titlul de lector în teoria arhitecturală la Universitatea de Arte (UdK) din Berlin.

Contrabasist de jazz, dirijor de muzică clasică și regizor de operă, Pedro Negrescu este binecunoscut pentru muzicalitatea sa, pentru un simț armonic infailibil, aplomb ritmic și pentru acumularea unui vast repertoriu de teme stilistice diferite. Debutează în jazz cu saxofonistul Garbis Dedeian, îl are ca profesor la Universitatea Națională de Muzică din București pe Mircea Tiberian și cântă alături de Johnny Răducanu ca membru permanent al grupului Johnny Răducanu & Friends. Pedro Negrescu se impune peste hotare participând la festivaluri de jazz din Polonia, Grecia, Spania, în turnee cu grupul maestrului Johnny Răducanu și ulterior cu big band-ul internațional Swinging Europe. Urmează studii post-universitare în Los Angeles, unde colaborează cu Larry Livingston.

Biletele sunt 35 de lei şi 25 de lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Studenții de la Conservator și elevii de la școlile de muzică pot beneficia de acces gratuit la concertele de jazz, în limita locurilor disponibile. Accesul se face în baza legitimației de elev/student, în seara concertului, după intrarea în sală a spectatorilor deținători de bilete. În acest sens rezervarea locurilor în avans nu este permisă.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră