Maestrul Nicolae Botgros şi Orchestra “Lăutarii”, la Festivalul Internaţional de Nai Gheorghe Zamfir

01 Sep 2015 | scris de Cristi Severin
Maestrul Nicolae Botgros şi Orchestra “Lăutarii”, la Festivalul Internaţional de Nai Gheorghe Zamfir
Festivalul Internaţional de Nai Gheorghe Zamfir, ediţia a doua, se pregăteşte să îşi deschidă porţile la Găeşti. Între invitaţii acestui important eveniment cultural se află maestrul Nicolae Botgros şi fabuloasa Orchestră “Lăutarii” din Chişinău care, cu siguranţă, vor reuşi să încânte iubitorii de folclor.

Născut la 25 ianuarie 1953 într-o familie de lăutari basarabeni, maestrul Nicolae Botgros poate fi numit pe bună dreptate cel straşnic, nu numai metaforic. Este fiul lui Dumitru, numit cel straşnic, muzicant desăvârşit care şi-a îndemnat fiii pe calea lăutăriei, pentru a cânta împreună a-şi putea astfel câştiga pâinea la nunţi ori la balurile acelor ani. A învăţat privindu-şi tatăl. A deprins de mic lăutăria, bătând la toba care îi epuiza puterile de copilandru, darabana fiind mai mare decât Nicolae Botgros. A mers la Şcoala de Muzică din Raionul Cahul pe la 7 ani, dar nevoile casei l-au întors în casa părintească alături de fratele mai mare care-l însoţea. Însă drumul în lumea muzicii nu s-a oprit. Visul mamei de a-şi vedea copiii oameni mari, cu studii muzicale, şi dorinţa tatălui de a-şi vedea fiul artist i-a poleit destinul lui Nicolae Botgros. A studiat perseverent, chiar dacă, uneori adormea în bancă din pricina oboselii. A abandonat toba şi a îmbrăţişat vioara ale cărei taine le-a desluşit încetul cu încetul până când nimic nu i-a mai stat în cale şi a devenit un “magician” al acestui instrument cordofon.
Cu 25 de ruble adunate cu greu de mama, dăruite pe ascuns fiului Nicolae, a plecat la Soroca, Şcoală de Iluminare culturală. Aici a fost vrăjit de Orchestra Populară Lăutarii fondată în 1970 de Nicolae Sulac. Nici nu bănuia atunci că destinul îi va purta paşii pe acest drum. Până la întâlnirea decisivă cu “Lăutarii”, Nicolae Botgros a dirijat Orchestra “Ciocârlia” de la Edinet. Din 1973 s-a mutat la Chişinău, fiind violonist în Orchestra “Mugurel” a Filarmonicii. Numele lui Nicolae Borgros este în rezonanţă cu Orchestra “Lăutarii” la conducerea căreia, a fost numit în 1978.

Un eveniment cultural complex, Festivalul Internaţional de Nai, ediţia a II-a, este organizat de Fundaţia Internaţională de Muzică Gheorghe Zamfir şi A.P.C.T.T.R, în parteneriat cu Primăria Găeşti, in perioada 11-13 septembrie 2015. Festivalul va cuprinde expoziţii, spectacole de muzică clasică, folclor, muzică pop, recitaluri, decernări de premii şi distincţii, sesiune de autografe şi momente cu invitaţi surpriză. Vor fi prezente atât personalităţi artistice din ţară cât şi de peste hotare, respectiv membri marcanţi ai Academiei Române, diplomaţi şi oficialităţi de marcă. Concertele se desfăşoară în Parcul Central din Găeşti, iar intrarea va fi liberă.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră