La Cluj, festival de arte performative

01 Noi 2016 | scris de Alex Revenco
La Cluj, festival de arte performative

În perioada 7 - 13 noiembrie 2016, urmează să se desfășoare la Cluj, ediția a IX-a a festivalului TEMPS d'IMAGES, un festival de arte performative.

Inițiat în anul 2002 de către Canalul de televiziune ARTE din Franța, Festivalul TEMPS d'IMAGES s-a dezvoltat treptat la nivel european printr-un parteneriat cu 10 operatori culturali. Festivalul TEMPS d'IMAGES din România a avut prima ediție în 2008 și de atunci a evoluat constant, dezvoltându-se inițial ca o platformă interdisciplinară care susține forme artistice innovative, reunind teatru, dans și artă video.

Ca membru al rețelei europene cu același nume, acesta și-a găsit în timp o specificitate locală, susținând creații artistice care adaugă artei o lectură în cheie civică ca mijloc de înțelegere a societății contemporane aflate în continuă schimbare. Asociația „Colectiv A", inițiatorul si organizatorul festivalului din România, realizează anual, în cadrul acestui eveniment, producții de spectacole și susține lansarea tinerilor regizori preocupați de interdisciplinaritate.

Proiectul TEMPS d'IMAGES, realizat la Cluj în parteneriat cu ICR, susține dezvoltarea producțiilor artistice interdisciplinare, și se constituie ca o platformă de dezvoltare a întâlnirilor de acest gen. Datorită proiectului s-au pus bazele unui cadru vizibil și recunoscut de prezentare a creației interdisciplinare care pune în valoare deopotrivă creatorii de spectacole cât și artiștii vizuali.

Timp de opt ani, organizaţia a comisionat spectacole interdisciplinare coproduse în colaborare cu partenerii reţelei noastre, a stimulat prezenţa în festival a tinerilor regizori şi coregrafi, a propus colaborări între aceştia şi artişti vizuali, a realizat rezidenţe artistice, a format un public pentru festival.

Începând din anul 2012, a fost invitat un artist asociat al festivalului, care își prezintă mai multe creații și împreună cu care vom realiza mai multe activități conexe precum dezbateri și ateliere pentru tineri artiști. Prima artistă a fost Gianina Cărbunariu, iar pentru ediția a VIII-a a Festivalului TEMPS d'IMAGES, din anul 2015 au avut ca artist asociat pe coregraful, performerul și muzicianul Alexandra Pirici. Pentru ediția din 2016, artistul asociat e Farid Faruiz/ Mihai Mihalcea, coregraf și performer.

La ultimele două ediții au fost invitați artiști din Italia, Norvegia, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Cehia, Polonia, Spania, Republica Moldova, încercând să prezinte spectacole recente și relevante. Anul acesta sunt invitați internaționali precum: Oliver Frljic (Croația), Bog Company (Olanda), Eisa Jocson (Filipine), Kristof Kelemen (Ungaria), Agata Siniarska (Polonia/Germania) Teart Polski Bydgoszczy, Shantel Martin (Statele Unite), iar din țară vor fi prezenți Mădălina Dan, Mihaela Dancs, Andreea David, Alexandra Pirici, Leta Popescu, Manuel Pelmuș, Catinca Drăgănescu, Cristian Ban.

Festivalul se deschide pe 7 noiembrie cu trei evenimente: expoziția de grup Reportajul grafic, acum și aici, cu artiștii internaționali Pia Linz (DE), Mathias Beckmann (DE), Martin Kohout (CZ), Christine Gedeon (USA), Oliver East (UK), Alex Bodea (RO), spectacolul OPEN de Leta Popescu (ora 18.00 și 19.00, ambele la Fabrica de Pensule)și Macho Dancer, un spectacol de Eisa Jocson (PH) (ora 21.00, Universitatea Sapientia).

Artistul asociat al festivalului din acest an este Farid Fairuz - care va prezenta pe 10 noiembrie o explorare fluid performativă - That panda over there, wearing pants, is a holobiont!, concepută în cadrul proiectului We are all lichens, împreună cu alți 8 artiști. (10 noiembrie, ora 21.00, Fabrica de Pensule, Sala Studio)

Festivalul prezintă în acest an spectacole internaționale realizate de artiști precum Oliver Frljić (SL/HR), Kristóf Kelemen (HU), Eisa Jocson (PH), precum și producții ale companiilor BOG. (NL), sau Teatr Polski Bydgoszcz (PL). Unul dintre proiectele interdisciplinare prezentate în cadrul festivalului este Lexicon imaginar al Clujului, o carte performativă care vine în continuarea expoziției realizate în luna septembrie la White Cuib și care va fi lansată în cadrul festivalului cu participarea autorilor - Magdalena și Ludomir Franczak (PL). (10 noiembrie, ora 17.00, Insomnia Café)

Una dintre recomandările programului din acest an este cel mai recent spectacol al regizorului Oliver Frljić, unul dintre cei mai discutați și controversați regizori de teatru din acest moment. Violența noastră și violența voastră a avut premiera în mai 2016 la Wiener Festwochen și a provocat discuții aprinse ca urmare a prezentărilor sale de pe numeroase scene europene. Spectacolul observă o Europă naivă luată prin surprindere de criza refugiaților, o Europă care în mod voit dă uitării trecutului său colonial și își închide granițele în fața miilor de refugiați care fug de consecințele politicilor americane și europene. (11 noiembrie, ora 19.00, Sala Radio Cluj)

Manuel Pelmuș, artist care în 2013, împreună cu Alexandra Pirici, a reprezentat România la cea de-a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția, cu proiectul O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneția, prezintă în cadrul festivalului acțiunea continuă Cumințenia pământului. Manuel Pelmuș spune despre acțiunea sa: 'Am ales să animez Cumințenia Pământului, controversata lucrare a lui Constantin Brâncuși, într-o cameră neagră, în întuneric - care este și un spațiu queer. Lucrarea e absentă și prezentă în același timp, obiect și subiect.' (din 11 până pe 13 noiembrie, între orele 15.00 - 17.00, Muzeul de Artă Cluj)

Numeroase alte spectacole de teatru și dans contemporan din România sunt prezentate în cadrul festivalului, realizate de artiști precum Leta Popescu, Mădălina Dan și Agata Siniarska (PL), Ioana Păun, Mihaela Dancs și Andreea David, Cristian Ban. Spectacolul realizat de Ioana Păun - Inamicul Poporului, cu un text scris de Smaranda Nicolau, după o piesă de Henrik Ibsen, pleacă de la investigaţia realizată de jurnalista Laura Ștefănuț în Sebeș, unde o fabrică de formaldehidă este mărul discordiei dintre autorităţi și localnicii îngrijoraţi. (9 noiembrie, ora 19.00, Sala Radio Cluj)

Programul festivalului mai include expoziții, prezentări, discuții, lansări de carte și două concerte cu Karpov not Kasparov și Mes Quins - trupă care își va lansa și noul album în cadrul festivalului.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră