Folk You fără granițe  

13 Aug 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Folk You fără granițe   Galerie foto (69)

Povești din Vamă. Se țes în câteva zile, vara, și nu le mai uiți oricâte anotimpuri or trece peste tine. Povești cu mare, povești cu soare, povești cu festivaluri. De 13 ani, Festivalul Smart Folk You! Florian Pittiș creează povești, fiind el însuși o continuă poveste. O poveste cu oameni frumoși și chitările lor, cu scene luminate și munți de boxe, cu public minunat care, liber, neîngrădit, acolo își găsește ori regăsește indentitatea. Povești...

Ora 19.15 Primii care urcă pe scenă sunt Tatiana și Marius Ojog, o familie de muzicieni, ea, cu voce specială, cu inflexiuni de jazz, el, cu chitara, susținând ritmul. Tatiana are 8 ani de Folk You, prima oară fiind invitată în 2009, dar, de fiecare dată, o onorează prezența la acest festival. Asta se simte din însăși bucuria de-a cânta și-a reacționând cu publicul. Primește răspuns de la cei prezenți mai ales la piesa “M-ai atins unde mă doare” și încheie cu o melodie pe versurile și muzica lui Dinu Olărașu.

Ora 20.00 Urmează Cosmin Vaman@Spam, trupă a cărei poveste muzicală în această componență începea acum trei ani chiar la acest Festival. Piesele lor au versurio bine gândite, ironice pe alocuri, cu umor bine dozat a la Andrieș, adresate clar unui public “smart”. Deschid recitalul cu piesa “Cele mai frumoase picioare”, explică apoi de ce nu apar folk-iștii la televizor și încheie tot în tema feativalului cu “sunt destul de trist, ca să fiu folk-ist”.

Ora 20.30 Pentru Zoia Alecu nu este nevoie de nicio prezentare. Veterană a mișcării folk de la noi încă din vremea Cenaclului Flacăra, se poate spune că Zoia și-a petrecut toată viața pe scenă însoțită de chitara sa. Cântă piese vechi, vesele, cunoscute de mulțimea din ce în ce mai numeroasă, care le fredonează împreună cu ea. Și chiar dacă piesele sunt vechi, Zoia pare la fel de tânără, cu vocea la fel de bună, ca în urmă cu patru decenii când, ca și acum, armoniza toate vocile din public care-o însoțeau într-un “glas” unic, colectiv.

Ora 21.00 Parcă pentru a rememora “trecute vieți de doamne și domnițe”, vremuri de poezie și cântări, urcă pe scenă trupa Ecoul. Vă mai amintiți ce succes aveau cele două (pe atunci) ghemotoace de fete cu melodia “La o cană cu vin?” Ei bine, la 35 de ani distanță, piesa sună absolut la fel ca acum trei decenii, un ecou al “Ecoului” de atunci. Cu atât mai mult, pentru a opri pentru câteva minute timpul în loc, cântecele lor se încheie, la unison cu publicul entuziast, cu piesa “O lume de 20 de ani”

Ora 22.00 În acest moment Folk You nu mai are granițe. Nici sonore (se auzea probabil de la bulgari până la 2 Mai), nici ca spațietate (publicul se întinde pe o distanță de trei ori mai mare decât cea delimitată inițial prin garduri mobile). Cu puțină exagerare am spune că Folk You e în fapt toată Vama Vache, cu tinerii concentrați spre scena pe care urcă Bosquito. Sigur pe el acesta declamă: “E Folk You, dar nu vă cântăm nicio baladă. Pregătiți-vă de dans!” Și începe dezlănțuit, fenetic. Trupa aplică tehnica “nu lași publicul din mână”, nu-i dai pauze între cântece, ca să nu amorțească. Astfel că, a fost un dans continuu, o pădure de mâini ridicate, un uragan de ovații. 
Partenerii de trupă sunt într-o continuă mișcare, dinamici, cu energie, ba la un moment dat toboșarul însuși trece pe chitară electrică. Și face treabă…Totul se încheie apoteotic cu atât de cunoscuta bucată “Dă-i înainte cu tupeu”

Ora 23.00 Urmează trupa Camioane în mulțime, cu o solistă vocal cu voce foarte bună, iar apoi trupa Farfarello. Deși neamț, fostul component al legendarei trupe Phoenix, Mani Neumann, cântă la vioară piese românești (Ciocârlia, de exemplu) cu o virtuozitate care ar lăsa în urmă violoniști de la noi. Publicul vibrează uluit de ce face Mani cu vioara, iar punctul culminant este intrarea lui Ovidiu Lipan Țăndărică cu o tobiță la care bate s-o spargă. O notă mare și pentru Ulli Brand, chitară acustică și unul dintre membrii fondatori ai grupului.

Ora 1.00 Urcă pe scenă Marius Tucă (organizatorul acestui festival) și actorul Marius Manole, partenerul său de la Matinalul difuzat în fiecare dimineață la Smart FM, pe 107,3 FM. Marius Tucă vorbeșgte despre trecutul Festivalului, despre povestea închegării lui, despre Moțu Pittiș și despre clipa de față: “Voi sunteți răspunsul la cei 13 ani trecuți”, a spus ziaristul adresându-se celor prezenți. Cele spuse dee Tucă sunt confirmate rapid de formația RATB, plină de nerv, cu piese excelente, bine primite de public.

Ora 2.30 Așa cum se întâmplă de fiecare dată, cea mai bună, cea mai bine cotată trupă încheie seara. De fapt dimineața, Cristi Minculescu însuși adresându-se cu “Bună dimineața!”, ân locul celebrului “Bună seara, prieteni!” Așadar cântă Iris, poate ultimul concert susținut în Vamă în această formulă, după ce anunțul făcut acum câteva luni amintea că, din septembrie, trupa se sparge. 

Cu atât mai mult, pentru a rămâne o amintire plăcută în memoria colectivă, fiecare membru a dat ce-a avut mai bun, cum se zice in fotbal. Minculescu în vervă, grandios, cu energie și voce “neprotejată” se joacă (ca de fiecare dată) cu publicul așa cum vrea el. Îi lasă să cânte singuri, le spune când să aprindă telefoanele, când să ridice mâinile, când să strige. E zeu! Așa a fost din 1980 încoace: zeul rockului de la noi. Iar, dacă într-adevăr Iris-ul se va diviza din septembrie, asta e altă poveste! Dar cu un final scris și trăit aici și acum , la Vama Veche, la Smart Folk You Florian Pittiș 2017!

Alte stiri din Muzica

Ultima oră