Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu aduce muzica fado în satele săsești

14 Iun 2018
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu aduce muzica fado în satele săsești Galerie foto (3)

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu continuă seria concertelor din bisericile fortificate din Transilvania cu un concert cu totul special, de fado, care va avea loc duminică, 17 iunie, la ora 14.00, în Biserica Fortificată din satul Criț, comuna Bunești, județul Brașov. Concertul este organizat de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în parteneriat cu Fundația Michael Schmidt.  

Concertul va fi susținut de către Cristiano de Sousa (solist), considerat unul din „fii” muzicii fado, alături de António Dias (chitară portugheză), António Neto (chitară clasică) și Jorge Carreiro (chitară bass). Denumit Misterele Lisabonei poposesc în satele săsești, concertul își propune să adune laolalaltă atât iubitorii de muzică fado, cât și turiștii care vor să descopere frumusețea zonei săsești și tradițiile acesteia. 

Biserica din Criț a devenit gazdă a numeroase concerte care abordează stiluri muzicale diferite.

Construită de maestrul Johann Thois în anul 1813, orga din biserică a fost restaurată total de către Fundația Michael Schmidt și redată publicului în anul 2013. 

Biserica Fortificată din Criț are o istorie aparte, fiind construită în stil neogotic la începutul sec. XIX pe locul unei alte biserici datând din 1270, anul primei atestări istorice a satului Criț.

Din cadrul vechii biserici au rămas moștenire zidurile fortificaţiilor exterioare ridicate în secolul XV. Interiorul bisericii cuprinde o sală încăpătoare, cu două travee și bolta în stil boemian, precum și obiecte de mobilier aparținând vechiului așezământ de cult, printre care lăzi și grinzi datate cu anii 1666 și 1724, precum și bănci pictate din anul 1793.

Încă de când era copil, Cristiano de Sousa a avut onoarea de a cânta alături de cei mai importanți cântăreți de fado din industria acestui gen, cunoscând nume precum Fernando Maurício (regele muzicii fado), Celeste Rodrigues (sora lui Rodrigues de Amalia) și Artur Batalha (numit prințul muzicii din Lisabona).

Cariera sa internațională este încunanată de succes, susținând spectacole în țări precum Franța, SUA, Germania, Olanda, Iordania, Rusia sau Anglia, iar in 2010 Cristiano a înregistrat primul album intitulat „Fados do Meu Fado” și a fost invitat să facă parte din echipa muzicală „Café Luso”, care este Catedrala muzicii Fado din Portugalia, locul în care vedeta fado, Amália Rodrigues, a înregistrat un concert live. A asculta

Cristiano de Sousa înseamnă a trăi cuvintele muzicii Fado și a respira poveștile poemelor.

Biletele pentru concert se achiziționează online pe http://www.sibfest.ro/2018/bilete-fits-17-iunie sau cu rezervare la office@fundatia-michael-schmidt.org / 0742 222 452.

După concert, invitații sunt bineveniți la brunch-ul organizat în aer liber la Casa Kraus, unde se pot bucura de preparate tradiționale pregătite cu atenție chiar în cadrul pensiunii. Accesul la brunch se face contra cost, pe baza de rezervare la datele de contact de mai sus.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră