Eurovision 2019, cea mai spectaculoasă ediție, fără România în finală. Câștigătoarea ediției este...

19 Mai 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Eurovision 2019, cea mai spectaculoasă ediție, fără România în finală. Câștigătoarea ediției este... Galerie foto (3)

Finala ediţiei 2019 a concursului Eurovision a avut loc sâmbătă seara, la Tel Aviv, în Israel, fiind cea mai spectaculoasă ediție a concursului, plină de surprize, cu cheltuieli imense și impecabilă din punct de vedere tehnic. România n-a fost în finală.

Câștigătoarea acestei ediții este OLANDA. Era și opțiunea de la pariuri... Duncan Laurence din Olanda a fost invitat pe scenă să cânte melodia câștigătoare.

Piesa „Arcade” a lui Duncan Laurence a primit cele mai multe puncte, 492. 

Este prima victoriei a Olandei la Eurovision după 44 de ani. Pică perfect această victorie, căci municipalitatea din Amsterdam a decis miercuri să introducă o nouă taxă care se va aplica turiştilor, al căror număr a crescut în mod spectaculos în ultimii ani. Şi aşa, Amsterdam devine oraşul european cu cele mai mari taxe turistice.

Ultima clasată a fost Marea Britanie, cu 16 puncte.

Douăzeci şi şase de piese – despre dragoste, acceptare, integrare, dar şi ură şi bani – au intrat în concurs.

Anul acesta, România a fost reprezentată la Eurovision de Ester Peony cu piesa "On a Sunday", compusă de solistă (numele real Ester Alexandra Creţu) împreună cu Alexandru Şerbu, dar nu s-a calificat în finală. Probabil se va comenta mult pe marginea acestui subiect, dar cert este că este a doua oară consecutiv când noi nu ne calificăm în finală.

În 2018, ediţia concursului a fost câştigată de cântăreaţa israeliană Netta Barzilai, cu melodia "Toy", ceea ce a adus Eurovisionul la Tel Aviv, în orașul israelian care nu doarme niciodată, cum se spune despre metropola de la malul mării.

Eurovision Song Contest 2019 a reunit pe scena din Tel Aviv reprezentanţii celor 35 de ţări înscrise în competiţie: Cipru, Muntenegru, Finlanda, Polonia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Belarus, Serbia, Belgia, Georgia, Australia, Islanda, Estonia, Portugalia, Grecia, San Marino, România, Elveţia, Suedia, Irlanda, Austria, Moldova, Letonia, Danemarca, Armenia, Albania, Azerbaidjan, Macedonia de Nord, Norvegia, Rusia, Olanda, Croaţia, Lituania, Malta.

Desfăşurat sub sloganul "Dare to Dream", concursul Eurovision de la Tel Aviv a fost prezentat de Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar şi Lucy Ayoub.

Semifinalele concursului s-au desfăşurat la Tel Aviv în 14 şi 16 mai.

Eurovisionul nu este un simplu concurs de muzică. Vector de soft power, teatru al tensiunilor geopolitice, mijloc de transmitere a mesajelor politice... Țările participante joacă nu doar recunoașterea talentului lor muzical, ci și imaginea pe care o trimit lumii.

Eurovisionul spune mult despre maniera în care statele se poziționează, ceea ce se joacă în concurs este, de fapt, ceea ce se numește ”nation branding”.

Invitată la Tel Aviv, pe scena Eurovision, a fost Madonna, o susținătoare a Israelului, care a cântat doar două melodii pentru un milion de dolari. Una, foarte cunoscută, ”Like a prayer”, cealaltă, nouă, dar ambele interpretate la limita dezamăgirii. Vocea Madonnei nu mai este ce era! 

După prima semifinală s-au calificat artiştii din Grecia, Islanda, Australia, Belarus, Serbia, Cipru, Estonia, Republica Cehă, San Marino şi Slovenia.

După a doua semifinală s-au calificat artiştii din Olanda, Rusia, Macedonia de Nord, Albania, Suedia, Azerbaidjan, Danemarca, Norvegia, Elveţia şi Malta.

Acestora li s-au alăturat în finală reprezentanţii celor cinci ţări fondatoare Eurovision, grup cunoscut şi sub numele "Big Five" - Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania - şi din ţara gazdă, Israel.

 

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa.

Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Toto Cutugno, Celine Dion şi Johnny Logan. În 2015, a intrat în cartea recordurilor ca cel mai longeviv concurs muzical din lume.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră