Duelul viorilor - Stradivarius sau Guarneri? – ediţia 2018

23 Oct 2018
Duelul viorilor - Stradivarius sau Guarneri? – ediţia 2018 Galerie foto (2)

Turneul DUELUL VIORILOR își continuă extraordinarul traseu şi în acest an, cu o variantă ce va ajunge între 29 şi 31 octombrie la Piteşti, Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea.

Violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au ajuns astfel la a opta ediţie a turneului şi au încadrat evoluţiile lor în această formulă, între concertele simfonice pe care le susţin în această perioadă pe scenele ţării.

Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnătura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depăşeşte aşteptările multora.

2011 era un an de reașezări, în care cei trei muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni: Stradivarius și Guarneri. S-au revăzut în fiecare toamnă, an de an, iar în 2017 au chemat şi întăriri, duelul ajungând la… patru personaje „violonistice”.

Privind înapoi la cele opt ediţii, ne reamintim că Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reprezintă o generație de forță a artei violonistice românești aflată acum în deplină maturitate, că sunt doi muzicieni care au demonstrat în acești ani că știu să depășească orgoliile unicității personalității artistice, ducând acest proiect din cele mai mici orașe ale țării în care ne aflăm, până la Carnegie Hall din New York și demonstrând astfel că muzica și arta pot face ca în mod potențial aceste limite să nu mai existe. 

Viaţa lor concertistică merge mai departe, la fel cea pedagogică, o mărturie fiind faptul că pe 1 noiembrie 2018, după trei seri de duel în trei oraşe ale ţării, cei doi evoluează alături de orchestrele gazdă pe scena Filarmonicii din Ploieşti şi respectiv a Orchestrei Naţionale Radio, în concerte cu orchestra. De-a lungul unei stagiuni, zilele în care cele două viori rămân să se odihnească în cutiile lor sunt, practic, inexistente.

Pentru toamna anului 2018, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius „Pachoud” în Polonaise brillante în la major op. 21 de Henryk Wieniawski, iar Gabriel Croitoru punându-l în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu “Catedrala” (pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află) în Melodii lăutăreşti op. 20 de Pablo de Sarasate. Partea rezervată duelului arbitrat, ca de obicei, de pianistul Horia Mihail, va cuprinde unele dintre cele mai populare lucrări abordate în cele şapte ediţii anterioare : Astor Piazzolla - Toamna  şi Iarna din Patru anotimpuri din Buenos Aires, Igor Alexandrovici Frolov – Divertimento, Souvenir și Ragtime, Dmitri Şostakovici – Cinci piese pentru două viori şi pian şi o serie de tangouri de Carlos Gardel – Volver şi El dia que me quieras; Angel Villoldo – El Choclo;  Gerardo Matos Rodriguez – La Cumparsita.

Detalii pe www.duelulviorilor.ro

ITINERAR

29 octombrie, ora 19 – Pitești, Sala Filarmonicii

30 octombrie, ora 19 – Bucureşti, Sala Teatrelli

31 octombrie, ora 19 – Râmnicu Vâlcea, Sala Filarmonicii

 

Producători: Accendo, The Culture Hub, Pro Contemporania

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Parteneri : Primăria Municipiului Bucureşti prin Creart, Teatrelli

Parteneri culturali: Filarmonica din Piteşti, Filarmonica din Râmnicu Vâlcea

Cu sprijinul: JTI, Senia Music, Muzeul Naţional „George Enescu”

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Mediatrust, România TV, Liternet,  Agenţia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, Mişcarea de rezistenţă, Smart FM, Bistro Matrioska, MKlasika. 

CREDIT FOTO: Virgil Oprina

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Muzica

Ultima oră