Doliu în lumea muzicii, Allan Holdsworth a plecat dintre noi

17 Apr 2017 | scris de Alex Revenco
Doliu în lumea muzicii, Allan Holdsworth a plecat dintre noi Galerie foto (2)

Marele chitarist de jazz fusion şi rock progresiv a încetat din viaţă ieri, în vârstă de 70 de ani.

În anii 70, Holdsworth a cântat în formaţii precum Tempest, Nucleus, Soft Machine, The New Tony Williams Lifetime, Pierre Moerlen’s Gong, Bruford, supergrupul U.K., Krokus şi alături de muzicienii Stanley Clarke, Jean-Luc Ponty, Derek Sherinian etc. În 1982 şi-a lansat primul album solo, “I.O.U”, iar în 2001 a înregistrat “Flat Tire: Music for a Non-Existent Movie”. Anul acesta a apărut compilaţia „The Man Who Changed Guitar Forever!”

“Holdsworth este atât de bun încât nu pot să copiez nimic. Nici nu înţeleg ce face la chitară. La cum cântă el cu o mână, eu am nevoie de amândouă” spunea Eddie Van Halen, cu câţiva ani în urmă.

Considerat la fel de influent ca şi Jimi Hendrix, în perioade de timp diferite, Eddie Van Halen, Frank Zappa, Neal Schon şi Gary Moore au spus despre Holdsworth că este unul dintre cei mai mari chitarişti din lume, având în vedere tehnica complexă şi inovatoare. Dacă Steve Lukather (Toto) a declarat că Holdsworth a schimbat „regulile jocului” privind cântatul la chitară, Peter Frampton l-a descris ca fiind “strălucitor, unic”.

O înregistrare video din 2014 cu Allan Holdsworth Band

https://www.youtube.com/watch?v=XUbZ6h2QPv8

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră