Din tolba cu povesti rock. Cum a trecut Keith Richards, de 10 ori, pe langa moarte

09 Mai 2015
Din tolba cu povesti rock. Cum a trecut Keith Richards, de 10 ori, pe langa moarte

 

O gluma mai veche spune ca singurii supravietuitori ai unui razboi nuclear vor fi gandacii de bucatarie si Keith Richards. In viata reala, legendarul compozitor si chitarist de la Rolling Stones a ramas in viata dupa mai multe ‘incercari’, droguri, alcool, incendii, Hells Angels, electrocutat pe scena, cazut in cap dintr-un pom. Pe langa o multime de mituri despre Keef exista si zece momente ce contin un sambure de adevar.

 1944, Londra- In perioada bombardamentelor, baby Keith impreuna cu mama s-au mutat spre nord si dupa ce lucrurile s-au mai linistit au revenit acasa. Vecinii erau morti iar casa lor distrusa complet de o bomba. Mai tarziu Keith a glumit amintindu-si de acel moment: “Hitler a aruncat o bomba V-1 in patul meu. Va dati seama, ca ma cauta pe mine de fapt!”

  1965, California- In timpul turneului din SUA, la Sacramento Rolling Stones canta ‘The Last Time’ iar Keith se apropie de microfon pentru partea sa de backing vocals. Cand a atins si microfonul si   stativul cu chitara a fost trantit la pamant. In urma accidentului, Richards a lesinat iar corzile de la chitara au ars. Ulterior el a spus ca a fost ‘cel mai spectaculos’ moment din viata sa si ca l-au salvat pantofii cei noi care aveau talpa de cauciuc.

 1969, Altamont- Dupa pasnicul Woodstock, desfasurat sub sloganul ‘Faceti dragoste, nu razboi’, Rolling Stones a organizat propriul festival cu intrare libera, pe un camp de langa San Francisco. Pentru ca politia locala a refuzat sa se implice, Stones i-a angajat pe motociclistii Hells Angels sa asigure ordinea. Concertul a fost oprit si reluat de mai multe ori, un spectator banuit ca ar fi vrut sa-I impuste pe Jagger si Richards a fost ucis, s-au mai iregistrat si alti morti iar dupa show formatia a plecat cu un elicopter. Imediat dupa cele intamplate, Richards a spus “una peste alta a fost un concert bun”, considerata de presa timpului “cea mai cinica declaratie”

 1971, incendiu in vila Nellcote- Richards era cu prietena lui de atunci, Anita Pallenberg, in sudul Frantei, unde Stones inregistra dublul album ‘Exile on Main Strret’.  Keith si Anita erau dependenti de heroina si la un moment dat au atipit, Keith cu tigara aprinsa in mana. Patul a luat foc iar cei doi abia au reusit sa se salveze.

 1973, incediu la resedinta din Redlands – Resedinta ‘de la tara’ a lui Richards era pe atunci la Redlands, in West Wittering, East Sussex. Cand aceasta a luat foc, multi au spus ca o tigara aprinsa a lui Keith ar fi fost cauza incendiului. Dar in autobiografia sa, “Life’, Keith da vina pe …un soarece care ar fi ros izolatia cablurilor electrice, producand un scurt circuit. Oricum, Richards, Pallenberg si copii lor au scapat cu bine din incendiu , avand timp sa si salveze obiectele de valoare.

 Anii 70, otravit cu stricnina- Richards a afirmat ca, in ciuda reputatiei sale, a fost  intotdeauna un ‘dependent de droguri responsabil’. O singura data s-a intamplat sa se drogheze impreuna ‘cu cineva in care nu poti avea incredere’ si era s-o pateasca rau. Intr-un interviu acordat NME, spune ca in Elvetia cineva i-a pus stricnina in heroina, dupa care a intrat in coma. A supravietuit si de aceasta data.

 1973, si-a schimbat sangele. Unul dintre cele mai mari mituri din rock este acela ca Richards a avut, la un moment dat, un sange atat de toxic incat un specialist in domeniu i-a facut o schimbare totala de sange, cel ‘rau’ fiind inlocuit cu snge proaspat de la donator de maxim 20 de ani. Daca aceasta schimbare totala de sange este probabil neadevarata (desi Keith a marturisit ca el insusi a intarit zvonul), surse de incredere din Elvetia sustin ca in 1973 el a urmat un tratament de hemodializa ce i-a eliminat din corp substantele toxice.

 1998, i-a cazut biblioteca in cap. Pe langa casete si discuri, Keith are o impresionanta colectie de carti, asezate intr-o biblioeca inalta. Intr-o zi, cautand dupa o carte a lui Leonardo da Vinci a alunecat de pe scara si o multime de carti au cazut peste el. Accidentul s-a soldat cu trei coaste rupte pentru Richards si un turneu amanat pentru Rolling Stones.

 2006, a cazut in cap dintr-un cocotier. Fiind in vacanta in insula Fiji (impreuna cu Ronnie Wood) s-a urcat intr-un cocotier sa ia cu maine lui o nuca. A alunecat, a cazut si s-a lovit rau la cap. A fost transportat de urgent la spital (fractura de craniu) si a suferit o operatie pe creier. Inca un turneu Rolling Stoes a fost amanat.

 2008, a prizat cenusa tatalui. Dupa ce tatal sau a fost incinerat , Keith i-a pus cenusa intr-o cutie de metal. Pentru ca nu a vrut sa-I imprastie cenusa in bataia vantului, dupa sase ani a hotarat sa ingroape cenusa la radacina unui stejar. Ramanand o dara de cenusa pe masa nu a vrut sa o arunce asa ca a ‘tras-o’ pe nas. Chiar daca nici asta nu l-a omorat pe Richards, cu siguranta i-a produs o scurta intalnire cu moartea.

 

 

 

 

 

 

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră