Comemorare Cornel Chiriac: 77 de ani de la naștere

06 Mai 2019 | scris de Alex Revenco
Comemorare Cornel Chiriac: 77 de ani de la naștere

Joi 9 mai, începând cu ora 18:30, la "Club 16," va fi omagiat Cornel Chiriac, profesorul nostru de muzică, la orele căruia am avut foarte puţine absenţe. Ar fi împlinit 77 de ani.

Cornel Chiriac (1942–1975)este cel care, mai întâi de la Radio România, apoi de la Radio Europa Liberă (REL), a demonstrat că muzica rock poate submina sistemul pietrificat, că poate fi o formă de contestare a totalitarismului și de regăsire a demnității.

A fost unul dintre jurnaliștii radio cei mai prețuiți de către legendarul Noël Bernard, scrie Vladimir Tismăneanu într-un comentariu pentru moldova.europalibera.org.

”Nu făcea doar emisiuni muzicale excepționale, ci organiza adevărate tribune ale libertății. A întruchipat paradigmatic ceea ce Monica Lovinescu a numit est-etica.Pentru cei mai mulți dintre compatrioții noștri aflați azi la vârsta maturității, ziua de 4 martie a devenit sinonimă cu cea a cutremurului ce a zguduit România în anul 1977”, mai scrie Tismăneanu.

”Din 1990, dar nici din 2004, nici din 2007 și nici azi nimeni, dar absolut nimeni din structurile de putere care mai de care mai democrate și mai lăudate, mai anticomuniste de la București nu a făcut nimic ori aproape nimic pentru a se afla adevărul despre mult prea multele „accidente” cărora le-au căzut victimă angajați ai Departamentului românesc al Europei Libere.

Max Bănuș: “Întreaga redactie era formata mai mult din batrâni, oameni fara contingente cu tânara generatie, nefamiliarizati cu noile forme de muzica. El înca nu învatase limba germana. Folosind limba engleza în discutii contradictorii, era adesea cuprins de o mânie pe care nu o putea canaliza. În localul ‘Altschwabinger Kneipe’, din centrul Münchenului, numit si ‘Micul Bucuresti’, se întâlnea cu tineri români. Pe multi dintre ei i-a ajutat. Împins de dorul de tara, se hotarîse sa faca o calatorie în România. Cu greu l-am convins sa renunte, spunându-i ca va fi arestat chiar la gara. Era deceptionat de orientarea politica de stânga a multor tineri germani, despre care spunea ca nu au habar despre realitatea din Europa de Est.”

“Cornel era produsul tipic al.unei generatii, pe care multora dintre cei mai in virsta le vine greu sa o inteleaga. O generatie pentru care nu exista o cortina de fier sau alte hotare. O generatie, care oriunde s-ar afla, pulseaza in acelasi ritm, iubeste aceleasi lucruri, nutreste aceleasi idealuri, se entuziasmeaza de aceleasi idei, se imbraca in acelasi fel si asculta aceeasi muzica. Acestei intemationale a tineretului contemporan ii apartinea Comel Chiriac”, spunea Noel Bernard in editorialul din 7 martie 1975 de la microfonul postului de radio Europa Liberă.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră