Chitaristul Paul Kantner de la Jefferson Airplane a murit la 74 de ani

29 Ian 2016 | scris de Alex Revenco
Chitaristul Paul Kantner de la Jefferson Airplane a murit la 74 de ani

La jumătatea anilor 60, Jefferson Airplane a fost unul dintre cele mai nume ale rockului psihedelic, alături de Grateful Dead. Cofondator, împreună cu Martin Balin, al grupului din San Francisco, Kantner a murit pe 28 ianuarie, în urma unui stop cardiac, în vârstă de 74 de ani.

Cu titluri de succes precum «Somebody to Love» și «White Rabbit», Jefferson Airplane a compus mai multe cântece devenite imnuri ale mișcării hippie, printre care celebrul «Summer of Love». În timp ce soliștii Grace Slick și Martin Balin erau în centrul atenției, Kantner a fost forța creatoare a grupului. Născut în San Francisco, a fost un aprig susținător al legalizării cannabisului și considera alcoolul „un mare pericol”.

Două festivaluri intrate în istorie
Jefferson Airplane a participat la faimosul festival Woodstock unde, deși a cântat (în ultima zi) în jurul orei 8.00 dimineața a avut mare succes. În același an (1969) a participat și la cel care va fi botezat «Anti-Woodstock», festivalul de la Altamont (California), unde cap de afiș a fost Rolling Stones. Presărat de numeroase violențe, provocate mai ales de motocicliștii de la Hell's Angels, la Altamont s-au înregistrat patru morți iar Jefferson Airplane și-a oprit recitalul după ce un membru al grupului a fost agresat. Observatorii din vremea respectivă au considerat că Altamont a marcat sfârșitul mișcării hippie.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră