Astăzi ar fi împlinit 60 de ani. Regele Pop, copleşit de traume (VIDEO)

29 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Astăzi ar fi împlinit 60 de ani. Regele Pop, copleşit de traume (VIDEO) Galerie foto (4)

"Regele muzicii pop", Michael Jackson, s-a născut la 29 august 1958, în Gary, Indiana, într-o familie de 11 membri. Astăzi ar fi împlinit 60 de ani. Dar Michael Jackson a fost efectul paradoxal al unei lumi ludice, în care show-ul pare mai important decât însăși viaţa şi tinde să se substituie realităţii… Michael Jackson a plecat dintre noi  la 25 iunie 2009, în urma unui stop cardiac suferit la locuința sa. Moartea artistului a atras atenția întregii lumi, ceremonia de comemorare fiind urmărită de aproximativ un miliard de oameni.

Deşi au trecut 9 ani de la moartea lui, muzica lui continuă să ne încânte sufletele, pentru că o stea nu moare niciodată, ci se transformă într-un zâmbet care se topeşte în muzica universului, dansul vieţii.

Singurătatea. Doar ea i-a fost tovaraş lui Michael Jackson, din copilarie până în ultimele clipe. Chiar dacă, aparent, megastarul n-a fost niciodată singur. 

A fost un copil fără copilărie, şi a ţinut să spună asta mai voalat sau mai puţin voalat atât în interviurile pe care le-a acordat, cât şi prin muzică. Melodia "Childhood" este elocventă, cuvintele sale spun totul despre Michael. (găsiţi versurile AICI).

 

La 11 ani, era deja superstar. Împreună cu fraţii săi mai mari - Jackie, Tito, Jermaine şi Marlon - făcea parte din grupul Jackson 5. În 1971, a început cariera solo, în timp ce era încă membru al grupului.

„Nicăieri ca în showbiz nu e mai vizibilă barbaria de fond a lumii noastre, lipsa ei de umanitate, de compasiune, de proiect, de orizont. Tinerii artişti, un val după altul, sunt antrenaţi şi aruncaţi în arenă, în groapa cu lei a unei uzuri şi a unei concurenţe sufocante. Sunt storşi literalmente de talentul pe care-l au şi, când cedează, când devin epave ciuruite de alcool, sex şi droguri, sunt aruncaţi afară, pur şi simplu, şi vin alţii în locul lor.” (sunt cuvintele scrise de Mircea Cărtărescu. Nimic mai adevărat decât realitatea în care a trăit Michael.

„Părinţii ne-au învăţat întotdeuna să fim respectuoşi si, indiferent ce facem, să dăruim tot ce avem. Să fim mereu primii, niciodată pe locul doi” îşi amintea artistul.

Şi-a început cariera solo în 1971, în timp ce încă era membru al formaţiei cu acest ideal : „Dacă vrei să faci din această lume un loc mai bun, trebuie să te uiţi în primul rând la tine însuţi şi să te schimbi. Începe cu persoana care se reflectă în oglindă – cu tine însuţi”!

Lumea îl cunoaște pe Michael Jackson, în general, ca regele muzicii pop, însă puțini știu că acesta avea un alt talent pe care a ales să-l păstreze privat.

Michael Jackson a pictat și a făcut schițe de când era mic. Brett Strong este cel care ne arată pentru prima dată unele dintre operele lui Jackson.

Artistul a fost autodidact și avea, de asemenea, o serie de teme și modele preferate. Cheile, saunele, porțile și numărul șapte apar în multe dintre lucrările sale. Numărul șapte pare că a avut o semnificație specială pentru acesta, care a fost cel de-al șaptelea copil din familie. De asemenea, el precizează că regele pop alegea să se refugieze adesea în operele sale, în perioadele cele mai dificile.

„Într-o lume plină de ură, noi trebuie să îndrăznim în continuare să sperăm. Într-o lume plină de mînie, noi trebuie să îndrăznim să aducem alinare. Într-o lume plină de disperare, noi trebuie să îndrăznim în continuare să visăm. Într-o lume plină de neîncredere, noi trebuie să îndrăznim pe mai departe să credem”, mărturisea regretatul artist.

Acum 30 de ani în anul 1988, Jackson a lansat prima lui autobiografie, Moon Walk, care a fost scrisă în patru ani. Cartea s-a vândut în 200.000 de exemplare. Jackson a scris despre copilaria lui, despre Jackson 5 și despre abuzurile suferite. Deasemenea a mai vorbit și despre operațile estetice suferite, menționând că a făcut doar două operații la nas.Moon Walk a ajuns pe prima poziție în topul New York Times, al celor mai vândute cărți.

Michael Jackson este unul dintre puținii artiști care au intrat de două ori în Rock and Roll Hall of Fame.

Se ştie, pentru că s-a scris enorm pe tema asta, că moartea lui Michael Jackson a fost cauzată de o supradoză de propofol și alte complicații. Ce nu se prea ştie este adevărul despre suferinţele lui Michael, despre bolile autoimune care l-au măcinat şi care (şi ele) i-au marcat personalitatea şi comportamentul în public. S-a şi râs pe seama lui Michael Jackson. Poate chiar foarte mult. Dar câţi i-au cunoscut lui suferinţele?

În cazul lui, maladiile de care a suferit cu adevărat, precum şi copilăria chinuită, exploatarea care i-a marcat primii ani din viaţă, cei ai formării sale ca om, sunt cruciale. Dacă ceea ce susţin anumiţi medici şi apropiaţi de-ai starului, şi anume că Michael suferea de vitiligo şi de lupus, maladii în care propriul organism începe să lupte contra sa, este adevărat, atunci, poate că mulţi l-au judecat extrem de uşor, neînţelegându-i problemele!

Să ai de gestionat două maladii autoimune, ambele cu consecinţe grave asupra psihicului, este cam mult până şi pentru un megastar. De la durerile cumplite de articulaţii la diseminarea bolii, la afectarea rinichilor sau inimii, la disperarea că boala îţi va ruina cariera şi viaţa nu este decât un singur pas, şi uneori el trece printr-un lung şir de medicamente. Calmante. Unele dintre ele dau dependenţă. La altele devii imun. Cu cât durerea este mai intensă, cu atât dorinţa de a-i pune capăt e mai mare şi calmantele sunt mai puternice. Când te numeşti Michael Jackson şi duci în spinare o uriaşă industrie a divertismentului, când ai fost programat să încânţi lumea, când de trupul tău niciodată un pachet de muşchi s-au lipit sute de pro­fitori, limita dintre normalitatea în gestionarea unei boli şi supradoza este infimă.

DESPRE BOLILE LUI MICHAEL JACKSON, UN ARTICOL CARE POATE FI CITIT AICI.

Michael Jackson a fost primul mare artist care a concertat în România. În data de 1 octombrie 1992, 70.000 de oameni au fost prezenți pe stadionul Lia Manoliu din București, pentru a-l vedea pe Michael cântând și dansând. Evenimentul a fost difuzat de postul de televiziune HBO, care a cumpărat drepturile de transmitere pentru suma record de 20 de milioane de dolari. Concertul care făcea parte din cadrul turneului Dangerous World Tour, a atins audiențe record pentru postul de televiziune HBO.

Concertul din 1992 a fost lansat pe DVD în 2005. Live In Bucharest: The Dangerous Tour împreună cu concertul de la Seoul, din cadrul turneului HIStory, sunt singurele concerte ale lui Michael Jackson lansate pe DVD.
La puțin timp după concert, Michael Jackson filmează pentru videoclipul piesei Police Walk, alături de polițiști români. Tot în acel an 1992, Jackson vizitează un orfelinat din București și donează 10.000 de dolari pentru construirea unui parc copiilor din orfelinat.

Michael Jackson a revenit în România, în anul 1996, în cadrul turneului HIStory World Tour.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră