ArgEnTango continuă cu încă două concerte în luna iulie

03 Iul 2017
ArgEnTango continuă cu încă două concerte în luna iulie

“Tango la cetate” continuă în luna iulie cu alte două concerte susţinute la Bistriţa, în cadrul Festivalului de poezie şi muzică de cameră (9 iulie, Sinagoga) şi la Biertan-festivalul Icon Arts Transilvania (28 iulie, Cetatea Biertan).

În iunie, binecunoscutul grup ArgEnTango a susţinut două concerte de succes la castelul Corvinilor din Hunedoara şi în Piaţa cetăţii din Alba Iulia. Pe scenă urcă aceeaşi puternică tripletă argentiniană, formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) și Omar Massa (bandoneon), cărora li se alătură doi muzicieni români de imensă valoare, Răzvan Suma (violoncel) și Rafael Butaru (vioară). În repertoriul proiectului Tango la cetate se găsesc tangouri extrem de cunoscute, precum "Por una cabeza" melodie devenită celebră în toată lumea, dar şi câteva tangouri româneşti.

Răzvan Suma:  „Au fost primele concerte dedicate repertoriului de tango mai comercial de ArgEnTango. Sperăm ca această idee să ajungă în cât mai multe cetăți, castele, cetăți fortificate. Pur și simplu, de aici a pornit ideea, de la performanţşele pe care le-au obţinut managerii acestor cetăți şi castele superbe care au dus la refacerea acestora şi intrarea lor în circuitul turistic. Noi aducem tangou-ul acolo unde se cere, iar dacă acest decor medieval a existat cu mult înaintea tango-ului, asta nu înseamnă că noi nu putem să îi aducem o nouă viaţă prin muzică. Este un repetoriu accesibil pentru absolut toată lumea, din care nu lipsesc Carlos Gardel, Astor Piazzolla, nume cheie care aduc publicul la sala de concert. Mai presus de toate, însă acesta este un repertoriu cântat autentic. Să nu uităm că ArgEnTango este un proiect în care sunt trei argentinieni, iar eu sunt pe jumătate adoptat.”

Analia Selis: „Ne doream foarte mult acest Tango la Cetate, ne doream să aducem această muzică în locurile unde sunt cetăți și castele. Pe măsură ce le descopăr îmi dau seama că nu mi-am imaginat că sunt atât de frumoase. În plus, ne bucurăm şi că acest turneu are o componentă umanitară. Suntem asociați cu HOSPICE – Casa sperenței, care se ocupă să facă mai frumoase ultimele zile din viață oamenilor care au boli în stadii terminale. Ne-am asociat cu ei, vrem să îi ajutăm, prin donațiile care se fac în concerte special pentru ei. La primul concert am avut mai multe emoții, pentur că sunt locuri noi şi este un repertoriu nou pentru o parte a grupului. Sperăm să ajungem de fiecatre dată la public așa cum am ajuns cu Piazzolla, anul trecut.”

Ideea acestui nou proiect al ansamblului ArgEnTango s-a născut anul trecut în timpul turneului national "Piazzolla, o poveste autentica", pe de o parte dintr-o dorinţă a ansamblului de a continua drumul împreună, iar pe de altă parte din dorinţa de a aduce tangoul în locuri neobişnuite şi, de ce nu, de a promova cetăţile fortificate din România, un tezaur cultural şi turistic prea puţin cunoscut. În primăvara anului 2016, Argentango s-a lansat ca un proiect unic în România şi a umplut sălile în toate concertele prezentate până la acest moment. Cvintetul româno-argentinian are acum în spate experiența a zeci de concerte împreună, așadar recitalurile din seria Tango la cetate au fost deja a fi evenimente de mare succes.

 Artiștii dedică seria acestor concerte unei cauze caritabile. De 25 de ani, Hospice Casa Speranței există în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor și adulților cu boli incurabile. Pentru că știm cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alaturăm demersurilor Hospice și îi îndemnăm pe spectatorii și prietenii noștri să se implice alături de noi, prin donații, redirecționarea a 2% din impozitul pe venit sau orice altă formă de susținere a acestei cauze (www.hospice.ro).

Alte stiri din Muzica

Ultima oră