Alexandru Tomescu şi celebrul concert de Mendelssohn la Sala Radio

12 Oct 2015
Alexandru Tomescu şi celebrul concert de Mendelssohn la Sala Radio
Vineri, 16 octombrie (19.00), Alexandru Tomescu - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, care se bucură de privilegiul de cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu - susţine primul său concert în noua stagiune a Sălii Radio! De asemenea, evenimentul prezentat de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Mihail Agafița – prim dirijor şi director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova - vă propune o întâlnire specială cu repertoriul simfonic ceh. Veţi asculta două partituri semnate de cei mai mari compozitori ai Cehiei: Vltava - celebra compoziţie a lui Smetana, „părintele” muzicii cehe şi Simfonia a VIII-a de Dvorak, considerat cel mai popular compozitor ceh.

Tabloul muzical al Bohemiei
Seara se va deschide cu Vltava (Bedrich Smetana) – cea mai cunoscută parte a suitei de şase poeme simfonice intitulate Má vlast („ţara mea natală”), fiecare poem fiind o descriere a locurilor, istoriei şi legendelor din regiunea Boemiei. Lucrarea pe care o veţi asculta la Sala Radio, cunoscută şi sub titlul său german Die Moldau, este un superb tablou muzical al unuia dintre cele mai mari râuri din Boemia, urmând imaginar traseul de la izvoare spre vărsare, prilej de a evoca muzical scene de viaţă sătească, imaginea ruinelor şi castelelor din Boemia, obiceiuri populare din regiune şi imaginea oraşului Praga prin care trece Vltava.

Concert în mi minor
În interpretarea lui Alexandru Tomescu, veţi asculta apoi una dintre cele mai apreciate partituri pentru vioară: Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră semnat de Mendelssohn, o frumoasă lucrare a repertoriului romantic. Evenimentul se va încheia cu Simfonia a VIII-a, creaţie a celuilalt mare compozitor ceh - Antonin Dvořák – partitură dirijată la premiera absolută de la Praga, din 1890, chiar de Dvořák şi concepută cu prilejul alegerii sale în cadrul Academiei de Ştiinţă, Literatură şi Arte din Boemia.
 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră