A murit B.B. King. Legendarul bluesman avea 89 de ani

15 Mai 2015
A murit B.B. King. Legendarul bluesman avea 89 de ani
 B.B. King, idolul mai multor generații de muzicieni și fani, a încetat din viață, joi, în locuința sa din Las Vagas, relatează Yahoo News. Legendarul bluesman avea 89 de ani.
 
Brent Bryson, avocatul muzicianului, a declarat pentru The Associated Press că artistul "a murit liniștit, în somn".
 
Riley B. King s-a născut la 16 septembrie 1925 în Itta Bena, Mississippi. 
 
A început să înregistreze muzică în anul 1940 și a lansat de-a lungul timpului peste 50 de materiale discografice, majoritatea fiind albume de muzică blues.
 
În 1947, King a plecat în Memphis, unde a pus bazele carierei sale profesioniste, iar un an mai târziu a debutat la o emisiune radio locală. Odată cu dobândirea celebrității, King a primit pseudonimul Beale Street Blues Boy, care a fost scurtat la Blues Boy King, iar în cele din urmă a devenit B.B. King.
 
King a devenit celebru în America de Nord la finele anilor 1960, în 1969 fiind ales de membrii formației Rolling Stones să deschidă câteva dintre concertele lor. În 1970 interpretul a primit premiul Grammy pentru discul single „The Thrill is Gone, care a fost inclus pe lista celor mai bune 500 de piese ale tuturor timpurilor alcătuită de Rolling Stone, pe locul 183.
 
În anii 1980, numele lui King a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame și Blues Foundation Hall of Fame, iar în 1987 a primit un premiu Grammy pentru întreaga sa activitate. În următorul deceniu, interpretul a colaborat cu formații și muzicieni de renume precum U2, Eric Clapton, Dr. John, Koko Taylor și Bo Diddley. În anul 2006, la 81 de ani, B.B King și-a anunțat retragerea prin intermediul unui turneu de adio, pe parcursul căruia a fost însoțit de chitaristul Gary Moore.
 
În cei 62 de ani de activitate, B.B King a susținut peste 15.000 de concerte pe plan internațional, a câștigat 14 premii Grammy, dar și numeroase distincții primite din partea instituțiilor naționale din S.U.A. (V.M.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră