A murit Leonard Cohen! Marele muzician avea 82 de ani

11 Noi 2016 | scris de Marina Constantinoiu
A murit Leonard Cohen! Marele muzician avea 82 de ani

Muzicianul canadian Leonard Cohen, care a fost de asemenea un poet apreciat și romancier, a murit la vârsta de 82 de ani. Anunţul a fost făcut de agentul său, în pagina de Facebook a muzicianului.

"Cu profundă tristețe vă informăm de decesul poetului, compozitorului și artistului legendar Leonard Cohen", a scris agentul său. 

Screenshot 1

"Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai prolifici și respectați ai lumii muzicii", continuă comunicatul, indicând că o ceremonie va fi organizată la Los Angeles "la o dată ulterioară".

Adam Cohen, fiul lui Leonard Cohen, a transmis sâmbătă în pagina sa de Facebook un mesaj după înmormântarea tatălui său, în care vorbește, cu emoție, despre cel ce a fost omul, și care va rămâne în veci artistul Leonard Cohen.

"Tocmai am revenit, alături de sora mea, de la înmormântarea tatei, la care au participat doar rude apropiate și prietenii săi de-o viață. A fost coborât în pământ, alături de părinții săi într-un sicriu simplu, din lemn de pin, exact așa cum și-a dorit.

Mă gândesc, în timp ce scriu aceste rânduri, la savoarea unică a tatălui meu, în care se îmbinau autocritica și demnitatea, la eleganța sa, la charisma lui fără ostentație, la felul de a fi un gentleman din alte timpuri și la opera pe care a clădit-o. Mi-aș dori să-i pot mulțumi, pentru ultima dată, pentru liniștea pe care o răspândea mereu, pentru înțelepciunea împărtășită, pentru conversațiile nesfârșite pe care le-am avut, pentru spiritul său strălucitor și pentru umor. I-aș mulțumi pentru că mi-a dăruit și m-a învățat să iubesc Montreal-ul și Grecia. Și i-aș mulțumi pentru muzică, pentru că muzica lui m-a sedus din copilărie, apoi pentru că m-a încurajat să fac la rândul meu muzică și, în final, pentru că am avut privilegiul de a face muzică împreună.

Vă mulțumesc pentru mesajele de condoleanțe, pentru revărsarea de simpatie și pentru dragostea arătată tatălui meu", a scris Adam Cohen în pagina sa de Facebook.

Leonard Cohen a concertat de trei ori în România, cel mai recent eveniment live marca Leonard Cohen având loc la 23 septembrie 2012. Primul concert Cohen în ţara noastră a avut loc în 2008, după ce marele artist dispăruse de pe scene timp de 15 ani.

 

Leonard Cohen a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universităţii McGill, unde a câştigat premiul McNaughton pentru creaţie, înainte de absolvire.

De o modestie ieşită din comun, Cohen şi-a furnizat el însuşi, pe când avea 29 de ani, "cea mai buna descriere cu putinţă a vieţii sale într-o scrisoare adresată Canadian Broadcasting Corporation. Iat-o aici, în întregime: ,«M-am născut la Montreal pe 21 septembrie 1934. Numărul paşaportului meu este 5-017560. Am ochii căprui». A trimis această scrisoare pentru a se înscrie cu cea mai recentă carte a sa de poezii, Flowers for Hitler, la un concurs pentru tineri scriitori. Poate că l-ar fi ajutat mai mult daca ar fi menţionat cele două volume anterioare de poezie, ambele bine primite, faptul că avea o oarecare reputaţie sau premiile pe care le câştigase până atunci. Nu a facut-o", scrie Liel Leibovitz în cartea sa, "Hallelujah. Rock&Roll, izbăvire şi viaţa lui Leonard Cohen", o biografie care nu se vrea biografie, apărută şi în România. De altfel, autorul ei susţine, în deschidere, că nu este o biografie, căci în faţa geniilor e greu să te aduni.

„Aceasta nu este o biografie a lui Leonard Cohen. Leonard Cohen insusi furnizase deja, pe cand avea 29 de ani, cea mai buna descriere cu putinta a vietii sale intr-o scrisoare adresata Canadian Broadcasting Corporation. Iat-o aici, in intregime: ,«M-am nascut la Montreal pe 21 septembrie 1934. Numarul pasaportului meu este 5-017560. Am ochii caprui». A trimis aceasta scrisoare pentru a se inscrie cu cea mai recenta carte a sa de poezii, Flowers for Hitler, la un concurs pentru tineri scriitori. Poate ca l-ar fi ajutat mai mult daca ar fi mentionat cele doua volume anterioare de poezie, ambele bine primite, faptul ca avea o oarecare reputatie sau premiile pe care le castigase pana atunci. Nu a facut-o. Ceea ce urma sa fie evaluat era opera sa, iar orice particica din viata lui personala pe care se simtea suficient de confortabil ca sa o impartaseasca strainilor, avea sa-si gaseasca locul, dupa un proces de usoara sublimare, intr-o carte. Sau intr-un album: in anii ce vor urma, ca muzician celebru, el a ramas reticent in a divulga prea multe despre sine. In interviuri va spune ca singurele raspunsuri care conteaza se gasesc in cantecele sale.“ - Liel Leibovitz

Volumul de poezie, "Let Us Compare Mythologies" al lui Cohen a avut un succes răsunător.

Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor '60, înregistrează o versiune a piesei "Suzanne", care ajunge rapid un hit. Solista îi propune lui Cohen să o urmeze în turnee şi astfel debutul lui are loc în vara anului 1967, la The Newport Folk Festival.

Au urmat două concerte cu casa închisă în New York şi o apariţie la CBS Network, unde Cohen îşi interpretează cântecele şi îşi recită poeziile. Cohen semnează un contract cu studioul de înregistrări Columbia şi, în 1968, lansează primul său album, "The Songs of Leonard Cohen", un material devenit hit folk şi care stârneşte vâlvă în mediile muzicale, asigurându-i un renume inegalabil printre cântăreţi şi textieri. Au urmat, printre altele, "Songs From a Room"(1969), "Songs of Love and Hate"(1971), "New Skin for Old Ceremony" (1974), "Death of a Ladies' Man" (1977) şi "I'm Your Man" (1988).

Artistul canadian a părăsit scena muzicală la începutul anilor '90 pentru a se stabili şi trăi într-o mănăstire budistă din California, unde a devenit călugăr şi a primit prenumele Jikan, care înseamnă "tăcere".

În 2011, Leonard Cohen a fost recompensat cu Helpmann Award pentru concertul său susţinut în Australia, la Hanging Rock, cu premiul Prinţul Asturiei pentru Litere şi cu Glenn Gold Award pentru contribuţia adusă artelor.

El însuşi un geniu, Leonard Cohen a inspirat, prin creaţia lui, artişti din toate genurile.

E greu să mai găseşti în istoria muzicii un alt artist care să se fi dezinteresat atît de sincer de cultura pop şi care, totuşi, să o influenţeze atît de profund şi sclipitor.

Unul dintre cei mai controversaţi, originali, irezistibili, captivanţi compozitori din toate timpurile, Leonard Cohen deţine reţeta seducţiei intelectuale şi o aplică cu incredibil succes, de mulţi ani încoace. În proză şi în literatură, la fel de bine ca în muzică.

Compoziţiile sale au fost interpretate de nume faimoase, fiecare "cover" fiind o încercare fascinantă de a înţelege mai îndeaprope muza-i enigmatică. De la "Suzanne" a lui Judy Collins la U2, REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright sau Johnny Cash, cîntecele lui Cohen au călătorit la fel de mult ca şi autorul lor.

Cel mai nou album

La sfârşit de octombrie a apărut cel de-al 14-lea album de studio al faimosului muzician canadian, chiar în ziua când acesta a împlinit 82 de ani.

Colecţia de noi cântece, produsă de fiul său, Adam Cohen, şi editată de Sony Music Entertainment a fost elogiată de presa internaţională, primind 5 stele din 5 în aproape toate publicaţiile. “Ceea ce, întradevăr este extraordinar nu e faptul că încă mai compune albume noi, ci că acestea sunt mai bogate, mai profunde şi mai potente ca niciodată”- UK Telegraph;
“Este un album de o rară frumuseţe în care muzica se îmbină cu vocea într-o manieră mai aproape de perfecţiune ca oricând”- La Presse;
"Vocea lui Cohen rămâne puternică, măsurată și sigură. Ca întotdeauna, în minunata sa utilizare a limbii engleze, există flash-uri de umor jucăuș "- The Irish Times;
"Leonard Cohen îl face mai întunecat (Darker). La optzeci și doi de ani, trubadurul are un alt album care, la fel ca el, este obsedat de mortalitate, Dumnezeu dar şi amuzant, "- The New Yorker; “Cu You Want It Darker, disc puternic dar şi sumbru, în care abordează teme ce îi sunt dragi, precum moartea şi spritualitatea, Leonard Cohen demonstrează că e, ca întotdeauna, la fel de inspirat” -Le Journal de Montreal.

Lansat la doi ani după precedentul album (‘Popular Problems’), ‘You Want It Darker’ conţine următoarele compoziţii: ‘You Want It Darker’, ‘Treaty’, ‘On the Level’, ‘Leaving the Table’, ‘If I Didn’t Have Your Love’, ‘Traveling Light’, ‘It Seemed the Better Way’, ‘Steer Your Way’, ‘String Reprise/ Treaty’.

Spectrul morţii planează de multe ori asupra acestui album, ca o reamintire a decesului în iulie anul acesta a muzei sale Marianne Ihlen, pe care a imortalizat-o în piesa 'So Long Marianne' (1967).
"Cred că te voi urma curând", a scris Leonard Cohen imediat după decesul lui Marianne Ihlen.

Ascultă AICI piesa ce dă titlul noului album Leonard Cohen.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră