“Muzica la Altitudine” se încheie marţi

24 Iul 2016 | scris de Alex Revenco
“Muzica la Altitudine” se încheie marţi

Ajuns la a patra ediție, cursul de măiestrie se va încheia cu două concerte susţinute pe 25 și 26 iulie, la Casa de Cultură din Poiana Stampei și Sinagoga Bistriţa.

Doi muzicieni de talie internaţională

„Muzica la Altitudine" este deja un curs de măiestrie reper ce reunește tineri muzicieni - majoritatea lor, aceiași de la o ediție la alta. Unii dintre ei au ocazia să se întâlnească doar în inima Bucovinei, la Poiana Stampei, unde au ocazia să studieze tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România).

Suma şi Horvath au selectat cursanţii

Tinerii muzicieni au fost selectați în urma unui apel public în perioada aprilie-iunie 2016, apel ce va apărea pe site-ul și pagina FB dedicate proiectului, precum și în toate publicațiile tipărite și on-line partenere. Selectarea cursanţilor a fost făcută de Răzvan Suma și Stefan Horvath pe baza CV-urilor trimise de către cursanţii doritori. Au fost selectați până acum copii care au participat la diverse concursuri, la diferite cursuri de vară, copii care sunt dornici să studieze, să se perfecţioneze şi să devină muzicieni, solişti.

Participanţii au vârste cuprinse între 11 şi 36 de ani

Nu contează atât de mult premiile pe care le-au câştigat. Participanții de la edițiile precedente au venit din toată țara, dar și din Ucraina, Italia sau Elveția. Au avut vârste diferite (cuprinse între 11 și 36 de ani) și deci se aflau în momente diferite ale carierei lor, însă ceea ce îi unește este interesul de a-și perfecționa tehnica și stilul interpretativ, sub îndrumarea celor doi maeștri. Cele șapte ore pe zi de lucru individual au ca scop finisarea interpretării unor piese pe care tinerii muzicieni le au în studiu.

Profesorii lucrează, individual, cu fiecare participant

Concertul final, la care participă întregul grup, este pregătit în doar două zile, tocmai în scopul exersării condițiilor de adaptare rapidă la un program nou. Programul unei zile din cadrul acestui curs este foarte concentrat. Dimineaţa și după amiaza sunt dedicate studiului, profesorii urmând să lucreze individual cu fiecare dintre participanți. Serile sunt ocupate cu vizionarea a diverse documentare despre instrumentişti celebri, despre artă, literatură sau pictură.

Cursanţii studiază pe o vioară Stradivarius

Muzicienii vor avea ocazia să lucreze cu dirijorul Tiberiu Soare care va preda aprofundarea sistemului de citire a partiturilor și analize aplicate pe repertoriu - teme foarte importante pentru instrumentişti. În plus, Guarnery Society oferă tuturor cursanților în mod egal posibilitatea studiului folosindu-se de o vioară Stradivarius, iar unii dintre ei să participe la concertele de final. Cursul de măiestrie se va încheia cu două concerte susţinute pe 25 și 26 iulie la Casa de Cultură din Poiana Stampei și Sinagoga Bistriţa, ce vor avea loc în cadrul Festivalului Flori de pe Dorna de la Poiana Stampei și respectiv Festivalului de Poezie și Muzică de Cameră de la Bistriţa.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră