SmartFM. Cum s-a născut Paula Seling între două colinde, în aceeaşi zi cu Mântuitorul

28 Dec 2015 | scris de Dănuț Deleanu
SmartFM. Cum s-a născut Paula Seling între două colinde, în aceeaşi zi cu Mântuitorul

Cu o voce uşor de recunoscut, de o frumuseţe aparte şi cu o sensibilitate anume, ce se face simţită atât în muzica ce-o interpretează, cât şi în gesturile şi comportamentul cotidian, Paula Seling este demult un nume bine conturat pe plaja muzicală autohtonă. Cu multe compoziţii proprii, în care versurile atârnă tot atât de mult cât linia melodică în sine pentru crearea unei anumite stări de spirit ori pentru transmiterea clară a unei idei, Paula nu face musai parte din categoria cantautorilor ce „fabrică” şlagăre în serie.

Asta pentru că vrea să transmită altfel muzica şi, totodată, o altfel de muzică. Pentru că nu are piese simple, cu pasaje repetitive, care să fie reţinute facil la nivel subliminal, nu este aşa des difuzată la radio, pe cât ar merita să fie. Pe de altă parte, asta nu înseamnă însă că Paula Seling n-a avut şi nu are succes la public sau n-a avut compoziţii considerate drept şlagăre autentice, ce-au stat vreme îndelungată în fruntea topurilor de specialitate. Ba, dimpotrivă! Ultimul ei album, „Poveşti de iarnă”, lansat de curând, stă chezăşie că multe din cele 11 piese înregistrate pe el vor deveni şlagăre. Pe pariu!

Puţini însă ştiu că Paula a venit pe lume, „frumoasă ca un colind, într-o iarnă-mpărătească”, în chiar ziua naşterii Mântuitorului. Invitată la matinalul „Marius Tucă Show”, de la SmartFM, povesteşte cum s-au iţit vioi, în dimineaţa zilei de 25 decembrie 1978, doi ochişori mari şi curioşi, gata să cuprindă lumea (vreo 19-20 de ani mai târziu) într-un cântec. Oare ce să fi prezis magii celei născute în cea mai sfântă zi? Ea zice că noroc. Noi credem că mult mai multe.

Aşadar, în urmă cu 37 de ani, în preajma Crăciunului, într-o vreme când afară ningea cu fulgi mari ca-n povestea Albei-ca-Zăpada, mama Paulei a mers acasă, pe meleagurile unde s-a născut, la părinţi, cu gândul de-a petrece sărbătorile de iarnă. Mai degrabă de-a trece cu bine sărbătorile, decât de-a le petrece, fiindcă era spre sfârşitul ultimei luni de sarcină. În acel timp, tatăl celei ce urma să se nască era încă în armată. Afară era iarnă grea, frig şi zăpadă de jumătate de metru. În vreme ce gravida simţea că i-a venit sorocul, unchiul Paulei era plecat în sat, la colindat.

„Atunci au trimis după unchiul meu să vină repede şi s-o ducă la spital. A doua zi dimineaţa, la 8.30, pe 25 decembrie, eram şi eu aici. Nu ştiu dacă oamenii născuţi în această zi sunt într-un fel însemnaţi. Eu am avut însă noroc şi iau acest fapt ca pe o mare responsabilitate. Singura nemulţumire pe care am resimţit-o în copilărie a fost că nu puteam să mă duc cu o cutie de bomboane la şcoală, să-mi servesc colegii, fiindcă ziua mea pica în vacanţă!”, zâmbeşte Paula. Aici moderatorul Marius Tucă are o inspirată remarcă: „Deci, te-ai născut între două colinde, Paula Seling! Păi, atunci e normal să colinzi tot timpul!”

Pentru alte poveşti ascultaţi zilnic SmartFM, pe frecvenţa 107,3 FM, şi nu uitaţi: „Într-o ţară cât o nucă/Unu' este Marius Tucă!”

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră