Radu Herjeu: "Dacă aţi şti ce se întâmplă în spatele ecranelor, probabil teatrele ar fi mult mai pline si mult mai mult praf pe televizoare"

27 Ian 2017
Radu Herjeu: "Dacă aţi şti ce se întâmplă în spatele ecranelor, probabil teatrele ar fi mult mai pline si mult mai mult praf pe televizoare"

"Viața e în direct doar aici", este prima piesă pusă în scenă, în acest an, la teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Din public, la premiera din 14 ianuarie, a făcut parte si autorul piesei, jurnalistul, omul de televiziune, dar si membru al Consiliului National al Audiovizualului  Radu Herjeu, care a dezvăluit celor mulți care cred că televiziunea reflectă aspecte din viata reală, adevărul din spatele camerelor de luat vederi.

Despre ce este vorba, explică regizorul piesei, Andrei Mihalache: ”De 27 de ani în societatea românescă și-a făcut loc cu coatele și cu dinții un zeu neîndurător și sagace: TELEVIZIUNEA! … Alertă! Șoc! Groază! Breaking News!… O țară întreagă stă cu sufletul la gură și cu ochii pe micul ecran să afle – de pe o zi pe alta – ce grozăvii s-au mai întâmplat cu amanta vreunui manelist sau în familia dezorganizată a vreunei vedete făcute peste noapte și câte kilograme de silicon cară după sine vreo divă. Cine nu apare “pe sticlă” nu există! Dar nici cine n-a văzut ultimele episoade din ultima telenovelă turcească, nu există… Uităm de viața noastră și trăim viețile altora. Vechiul dicton latin “pâine și circ” s-a transformat în contemporanul “pâine și televizor”. Din distribuția noii premiere fac parte actorii Mihai Alexandru, Oana Liciu-Gogu, Irina Bodea-Radu, Anca Markos, Corina Vișinescu, Lilia Melinti, Izabela Badovics, Alexandru Cazan, Adelin Ilie, Sergiu Fârte, Dorin Ceagoreanu.

De altfel, chiar și în mesajul adresat publicului spectator, Radu Herjeu a povestit cîte ceva din culisele televiziunilor. „Sper cã veti privi televiziunea putin cu alti ochi. Cineva mi-a spus cã am trãdat, citind textul, cã nu e normal, eu, care am lucrat în televiziune 21 de ani, sã expun în vãzul lumii ce se întâmplă în culise. Credeti-mă, nu ati văzut aproape nimic! Deci trădarea mea este minorã. Dacă ați ști ce se întâmplă în spatele ecranelor, probabil teatrele ar fi mult mai pline si mult mai mult praf pe televizoare. Televiziunea face parte din viata fiecăruia dintre noi, dar, din pãcate, are o mai mare influență decât realizăm. Poate, câteva din replicile piesei v-au devoalat ce se petrece în televiziuni si, de foarte multe ori se întâmplã cu noi lucruri pe care nu le constientizăm, după ce ne-am uitat prea mult la tv. Orice lucru pe care îl vedeti în cutia aceea trebuie trecut prin propria ratiune si nu acceptat ca atare”, si-a început Radu Herjeu pledoaria, în aplauzele celor care i-au urmãrit piesa.

Tocmai de aceea este puțin probabil ca despre premiera lui Radu Herjeu să vorbească marile televiziuni din România. Și, dacă aveți cumva drum prin Petroșani, este bine să vă luați bilete la "Viața e în direct doar aici".

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră