În această seară, un film românesc de cinci stele: “Osânda”, cu Amza Pellea

31 Ian 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
În această seară, un film românesc de cinci stele: “Osânda”, cu Amza Pellea

Filmul este o ecranizare dupa romanul "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa. A fost realizat în 1976, iar din distribuție fac parte Ioana Pavelescu, Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Aimee Iacobescu, Mihai Mereuță.

Condamnatul

Condamnat la 10 ani de ocnă, după răscoala din 1907 şi după câţiva ani petrecuţi pe front, Manolache Preda (Amza Pellea) se întoarce în satul său natal. Soţia l-a părăsit şi i-a vândut pământul, iar autorităţile îl privesc cu ostilitate, sătenii cu suspiciune şi copiii se ascund de el.

Pentru a duce o viaţă normală, Manolache se angajează la boierul Leon (Emmerich Schäffer). Se îndrăgosteşte de Ruxandra (Ioana Pavelescu), o tânără săracă. Dar când boierul e omorât de doi ţărani revoltaţi, vina cade pe fostul ocnaş. Manolache fuge şi se ascunde în munţi. Vânat însă fără încetare, este prins şi împuşcat. Moartea sa încheie tragic destinul unui om nevinovat.

Premii

Filmul a avut premiera în iulie 1976, la Constanţa şi s-a bucurat de numeroase premii din partea breslei cinematografice. Asociația Cineaștilor din România (ACIN) i-a acordat Marele Premiu, Amza Pellea a obținut Premiul pentru interpretare masculină, (ex-aequo cu Victor Rebengiuc pentru interpretarea rolului titular din Tănase Scatiu), iar editoarea Margareta Anescu a primit Premiul pentru montaj.

Filmul a câștigat Premiul pentru Montaj la Festivalul de Film de la Krakovia, iar Amza Pellea a obținut Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Moscova. Tot acolo, Sergiu Nicolaescu a fost nominalizat pentru Cea mai bună regie.  

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră