Despre campania ”Frontieriștii”, de la miscareaderezistenta.ro, sâmbătă, live, la SMART FM și Radio România Cultural

09 Mar 2019 | scris de miscareaderezistenta.ro
Despre campania ”Frontieriștii”, de la miscareaderezistenta.ro, sâmbătă, live, la SMART FM și Radio România Cultural Galerie foto (4)

Despre românii care au încercat de multe ori cu prețul vieții să scape din iadul comunist nu s-a vorbit în acești 30 de ani aproape deloc la nivel oficial. Doar cââiva jurnaliști s-au încăpățânat să se străduiască să scoată la lumină adevărul, în cei 30 de ani de la căderea comunismului.

Este, oare, căderea comunismului completă, fără cunoașterea adevărului? Putem merge mai departe fără să știm adevărul despre trecutul recent? Sunt întrbări pe care ar trebui să și le pună fiecare dintre noi. Cert este că o lecție de istorie lipsește din manuale.

Este vorba despre fenomenul frontierist. Despre fuga din România comunistă, despre trecerile ilegale de frontieră la care s-au încumetat, între 1948 și 1989, sute de mii de oameni. Dintre ei, peste o sută de mii au reușit. Dar alte zeci de mii au eșuat, sfârșind tragic, uciși de grăniceri sau înecați în Dunăre, încercând să înoate în apele ei, pentru a ajunge dincolo, în Iugoslavia.

Nimeni nu ştie exact ce dimensiuni are această tragedie a istoriei noastre recente. Doi jurnaliști de la site-ul miscareaderezistenta.ro se ocupă, deja de trei ani, de acest puzzle, în cadrul campaniei de presă intitulate FRONTIERIȘTII: Marina Constantinoiu și Istvan Deak.

Sâmbătă, 9 Martie, poate nu întâmplător în ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, dar și într-o zi încărcată de semnificație, Ziua Deținuților Politici din România, în direct la radio SMART FM (on air și on line), de la ora 14:00, în emisiunea ”Povești de succes din România”, cei doi jurnaliști vor fi invitați de Maria Liliana Osca să vorbească despre ambiția de a cerceta un subiect mai cunoscut în străinătate decât în țară. Emisiunea poate fi ascultată live și pe site-ul miscareaderezistenta.ro (SMART FM Radio Emoție LIVE).

Apoi, de la ora 16:00, la Radio România Cultural, jurnalista Anamaria Spătaru o are invitată pe Marina Constantinoiu în emisiunea ”Născut în România. 30 de ani de libertate”, un proiect amplu, dedicat trecutului recent și căderii comunismului, în an aniversar.

Emisiunea va fi difuzată de la ora 16:00 pe frecvențele Radio România Cultural (iată LISTA) și online, pe site-ul postului de radio.

UPDATE

ÎNREGISTRAREA emisiunii la Radio România Cultural
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/frontieriştii-o-poveste-nespusă-a-istoriei-recente-cu-jurnalista-marina-constantinoiu/

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră