Istorii încâlcite: ”Cum se confiscă un puci”

24 Aug 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Istorii încâlcite: ”Cum se confiscă un puci”

Fiindcă miercuri, pe 24 august va fi o nouă ediție a emisiunii ”Istorii încâlcite”, între orele 20 și 22, pe Smart FM (107,3) realizatorul Toma Roman jr s-a gândit să o boteze ”Cum se confiscă un puci”.

 

Este vorba despre cel care a avut loc la 23 august 1944. Împreună cu cei doi invitați ai săi, istoricii Lucian Drăghici și Manuel Stănescu, Toma va încerca să analizeze modul în care o lovitură de palat pusă la cale de M.S. Regele Mihai I și un grup de militari a fost confiscată de către istoriografia comunistă. Rând pe rând de la ”începutul eliberării patriei de către glorioasa Armată Roșie”, trecând ”insurecția antifascistă și antiimperialistă”, până la ”revoluția de eliberare națională și socială, antifascistă și antiimperialistă din august 1944” evenimentele care au dus la arestarea mareșalului Ion Antonescu au fost răstălmăcite de regimul comunist în funcție de oportunități. Cei trei istorici vor încerca să spună ce a fost cu adevărat și vor demonta mai multe falsuri istoriografice. Toma Roman jr va dezvălui, de exemplu, ce făcea de-adevăratele Nicolae Ceaușescu pe 23 august, lucru pe care l-a aflat datorită unei investigații personale, în teren. Se va povesti unde erau în aceeași zi și Gheorghiu Dej sau Ana Pauker, personaje care au încercat și ele să își augmenteze nejustificat rolul în evenimente. Vor fi și intervenții surpriză prin telefon.

Dacă doriți să fiți mai lămuriți despre ce s-a întâmplat pe 23 august 1944 ezitați să ascultați miercuri de la 20 la 22 direct pe Smart FM (107,3) emisiunea ”Istorii încâlcite”sau să acționați butonul ”live” de pe site-ul stației de radio.

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră