SCANDAL. O celebră agenţie de presă internaţională, acuzată că a colaborat cu naziştii

31 Mar 2016 | scris de Marina Constantinoiu
SCANDAL. O celebră agenţie de presă internaţională, acuzată că a colaborat cu naziştii


Harriet Scharnberg a publicat un articol pe site-ul Zeithistoriche Forschungen (studii de istorie contemporană), în care afirmă că Associated Press (AP) a făcut o serie de concesii puterii naziste.
Astfel, agenţia s-ar fi pliat cerinţelor legii privind editarea (Schriftleitergesetz), intrată în vigoare în 1934, şi care impunea tuturor editorilor de presă să se abţină de la publicarea a orice ar fi putut slăbi imaginea Reich-ului german în străinătate sau în Germania.
Prin acceptarea acestei condiţii, AP ar fi conferit Ministerului Propagandei o influenţă considerabilă asupra producerii fotografiilor de actualitate”.
Începând din 1935 şi până în decembrie 1941, agenţia a fost singurul mijloc de informare în masă occidental străin acreditat în Germania.
Harriet Scharnberg afirmă că unul dintre fotografii AP din Germania, Franz Roth, aparţinea de Serviciul de Propagandă al SS (unităţile de elită ale armatei germane). El l-ar fi înlocuit pe unul dintre cei trei fotografi evrei ai AP care a fost nevoit să părăsească Germania, notează jeanmarcmorandini.com.
AP ar fi pus arhivele sale foto în serviciul regimului naţional-socialist, care le-ar fi utilizat pentru campaniile sale de propagandă.
Associated Press respinge teza potrivit căreia ar fi colaborat cu regimul nazist, în orice perioadă ar fi fost, scrie, într-un comunicat publicat miercuri, directorul pentru relaţii de presă Paul Colford.
El afirmă că AP a suferit presiuni din partea regimului nazist între 1933, anul venirii lui Adolf Hitler la putere, şi 1941.
„Echipa AP a rezistat acestor presiuni, făcând ce a putut mai bine pentru a oferi o informaţie exactă, importantă şi obiectivă pentru lume într-o perioadă sumbră şi periculoasă”, a mai spus acesta.

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră