YouTube, acuzat că strânge ilegal date despre minori

11 Apr 2018 | scris de Alex Revenco
YouTube, acuzat că strânge ilegal date despre minori

YouTube Kids colectează date de la utilizatorii minori, fără să ceară permisiunea părinților şi se folosește de informațiile adunate pentru a obține profit suplimentar.

Nici măcar într-un canal de YouTube pentru copii nu mai poți să ai încredere. Este concluzia la care au ajuns câteva grupuri de la Protecția Consumatorului din Statele Unite ale Americii, după ce adulții au observat că YouTube nu cere permisiunea de a colecta date importante despre copiii lor. Cei care au depus plângerea acuză compania că a încălcat legea care asigură protecția intimității online a copiilor și cere gigantului economic să ceară în mod explicit permisiunea atunci când se folosesc de informațiile pe care utilizatorii sunt nevoiți să le ofere.

Se pare că acest fenomen a fost observat în cazul copiilor cu vârste sub 13 ani. Problema este că YouTube cere utilizatorilor minori să confirme dacă au peste 13 ani. Conform termenilor și condițiilor site-ului, YouTube Kids nu e pentru cei care au depășit această limită de vârstă, dar ei îl folosesc oricum pentru că nimic nu-i împiedică. Singura măsură de siguranță vine sub forma unei simple recomandări de a nu utiliza site-ul dacă nu îndeplinesc criteriul vârstei, care însă poate fi ușor evitată.

La rândul lui, YouTube se apără și spune că, de fapt, părinții sunt cei care încalcă legea pentru că le permit copiilor să folosească acel canal online care nu le este destinat. Compania a precizat de multe ori că YouTube nu este pentru copii și deseori utilizatorii se întâlnesc cu celebrul mesaj „ajutați-ne să îmbunătățim aplicația”, pe care îl ignoră mereu.

Compania nu impune nicio restricție efectivă copiilor sub 13 ani de a se autentifica în cont. Iar pentru a schimba acest lucru, vor trebui colectate și mai multe date decât în prezent. YouTube nu se poate asigura că utilizatorii săi spun adevărul atunci când confirmă că au vârsta minimă admisă, decât dacă le sunt verificate legal datele din certificatul de naștere, pentru că nici măcar buletin nu au.

Sursa: playtech.ro/ The Verge

Alte stiri din Life style

Ultima oră