Vă place să suflaţi în lumânările de pe tort? E de rău!

01 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Vă place să suflaţi în lumânările de pe tort? E de rău!

Data viitoare când mergeţi la o petrecere de aniversare, ar trebui să vă mai gândiţi dacă acceptaţi o bucăţică de tort, deoarece, conform unui nou studiu, suflatul în lumânări creşte nivelul bacteriilor de pe prăjitură cu 1400%, relatează independent.co.uk. 

O echipă de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud a realizat un studiu cu ajutorul unui grup de studenţi şi a rămas fără cuvinte. După plasarea glazurii tradiționale și a lumânărilor pe o bucată de plastic expandat în formă de tort, toată echipa a mâncat pizza, încercând să "simuleze o petrecere de aniversare" și "să ajute glandele salivare să secrete".

Apoi, au aprins lumânările și au suflat în ele, nu înainte de a stropi glazura cu apă sterilizată și de a o împrăştia pe plăci de agar (medii de cultură) pentru ca bacteriile să crească.

În timp ce cercetătorii recunosc că acest lucru nu este cel mai precis mod de a număra bacteriile, deoarece nu fiecare va crește pe o placă de agar, metoda a oferit câteva rezultate interesante, inclusiv faptul că fiecare suflare a adus diferite tipuri de bacterii.

 Ei au constatat că, în medie, suflarea lumânărilor a crescut de 14 ori numărul de bacterii. Dar, au fost şi situaţii în care numărul acestora a crescut de peste 120 de ori, sugerând că unii oameni împrăştie mai multe bacterii decât alţii.

Deși rezultatele sunt șocante, cercetătorii insistă că, chiar dacă gura umană este plină de bacterii, majoritatea acestora nu sunt dăunătoare și că nu ar trebui să ezităm să măncăm din tortul cuiva care a suflat lumânări. Bineînţeles, doar atât timp cât nu e bolnav.

Alte stiri din Life style

Ultima oră