Uleiul de cocos: sănătos pentru inimă sau doar o înşelătorie?

12 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Uleiul de cocos: sănătos pentru inimă sau doar o înşelătorie?

Este un aliment sănătos. E balsam pentru piele. Îl poți folosi pentru păr. Este chiar minunat pentru a-ţi lustrui mobila din lemn natural! Dar asta nu e totul! Uleiul de nucă de cocos îmbunătăţeşte IQ-ul și micşorează monturile de la picioare!

Oriunde te duci, cineva îi laudă calităţile. Dar este prea frumos să fie adevărat? Să vedem dacă se susţin măcar pretenţiile uleiului de cocos privind sănătatea, relatează health.harvard.edu.

Despre beneficiile pentru sănătate ale uleiului de nucă de cocos s-a scris şi s-a spus foarte mult. Dar afirmaţiile nu sunt susținute în mare măsură de studii științifice. Se presupune că este bun pentru digestie, pentru stimularea sistemului imunitar, menținerea în formă a creierului, iar beneficiile ar putea continua.

Una dintre cele mai răspândite afirmații este că uleiul de cocos este bun pentru inimă. Acest lucru ar putea părea surprinzător, deoarece conține mai mult de 90% grăsimi saturate, tip considerat nesănătos.

Grăsimile saturate tinde să crească colesterolul LDL ("rău"), iar nivelul colesterolului LDL se corelează cu riscul de atac de cord și alte evenimente cardiovasculare. (Pentru comparaţie, untul conţine aproape de 60% grăsimi saturate.) American Heart Association şi alte grupuri au recomandat în mod constant limitarea aportului de grăsimi saturate. Dacă uleiul de nucă de cocos este cu adevărat sănătos pentru inimă , ar reprezenta o abatere majoră de la sfatul "limitaţi  grăsimile saturate".

Motivul pentru care uleiul de nucă de cocos a fost prezentat ca fiind sănătos pentru inimă (în ciuda aspectului său gras) se datorează sugestiei că poate ridica colesterolul LDH ("bun") și datorită tipului de grăsimi saturate conține: este bogat în lanțuri medii de trigliceride ", în timp ce cele mai multe alte grăsimi saturate din uleiurile de plante au mai multe" trigliceride cu catenă lungă ".

Cu toate acestea, există dovezi prețioase care resping ideea că uleiul de nucă de cocos nu este sănătos. De exemplu, un mic studiu din 2015 a constatat că persoanele cu boală coronariană care au adăugat ulei de cocos extravirgin la dieta lor au pierdut în greutate și au avut creșteri mici ale nivelului de LDH.

Alte studii au demonstrat însă niveluri crescute ale LDL, astfel încât nu este cunoscut impactul net al uleiului de nucă de cocos asupra lipidelor sanguine și, mai important, asupra evenimentelor cardiace viitoare și asupra deceselor premature. Alte dovezi provin din studii efectuate in vitro sau pe animale, sau care nu sunt de avengură pentru a te putea baza pe ele.

O revizuire din 2016 a studiilor privind uleiul de cocos a constatat că"... datorită cunoștințelor existente privind acizii grași saturați și bolile de inimă, dovezile prezentate aici sugerează că uleiul de nucă de cocos creşte lipidele plasmatice și, în lipsa unor studii umane de avengură și bine controlate, publicate în reviste de specialitate, care să demonstreze clar beneficiile pentru sănătate ale uleiului de cocos , utilizarea frecventă a acestuia nu ar trebui să fie recomandată."

O a doua revuzuire, de anul trecut, care a analizat dovezile existente, a sugerat că atunci când vine vorba de îmbunătățirea lipidelor sanguine și de reducerea riscului bolilor cardiovasculare, ar fi mai bine să treci de la ulei de cocos la grăsimi polinesaturate.

Şi atunci, uleiul de nucă de cocos e doar un moft? E greu de spus. În mod evident, în ultimul timp, este utilizat tot mai des. Dar e nevoie de cercetări mai multe și mai bune pentru a înțelege dacă popularitatea uleiului de cocos e binemeritată sau e doar cea mai recentă aromă a zilei.

Alte stiri din Life style

Ultima oră