Tudor Chirilă: Politicienii români acreditează ideea că diaspora e formată din laşi

03 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Tudor Chirilă: Politicienii români acreditează ideea că diaspora e formată din laşi

Tudor Chirilă, liderul trupei Vama, spune în ce condiţii ar fi părăsit România şi ce părere are despre românii care au ales să emigreze în alte ţări.

Interpret al piesei "Declar pierdută ţară" într-un show din 2015 cu un puternic mesaj împotriva emigrării, Tudor Chirilă afirmă într-un interviu acordat news.ro că românii care au plecat să-şi "caute viaţa pe afară" nu au nicio vină.

"Statutul de imigrant este un stigmat de care nu scapi niciodată. În afara ţării tale eşti mereu parte din grupul de persoana a treia plural. Statul român administrat de guvern are datoria şi obligaţia să construiască o ţară din care oamenii să nu mai vrea să plece. În schimb, politicienii români acreditează ideea că diaspora e formată din laşi care au abandonat lupta, de parcă ei nu sunt tot cetăţeni ai acestei ţări. Politicienii şi partidele ştiu că diaspora nu e atât de simplu de păcălit cu promisiuni electorale deşarte. Şi atunci ei se concentrează pe publicul captiv, dependent de televiziunile de propagandă, uşor de speriat cu teme false şi naţionalism de faţadă. În tot acest timp asistăm neputincioşi la exodul forţei de muncă calificate care ar putea să ridice această ţară", afirmă solistul.

Întrebat dacă i-a trecut vreodată prin gând, mai ales ca tânăr în România, să-şi caute rostul peste hotare, Tudor Chirilă a răspuns: "Dacă aş fi avut o meserie mai puţin dependentă de limbă probabil că m-aş fi gândit să plec".

El a mai spus că i-ar plăcea să vadă un parlament care să funcţioneze după legea lustraţiei. "Mi-ar plăcea să văd un "reset" al clasei politice şi orice politician din ultimii 27 de ani să aibă interdicţie la funcţii publice. Şi să avem parte de un nou început. E o utopie, desigur", admite solistul.

Cum anul viitor este Centenarul Marii Uniri de la 1918, Tudor Chirilă a fost întrebat ce motive de mândrie putem avea. "De mândrie? Nu ştiu, spuneţi-mi dumneavoastră. Avem o ţară în care politicienii sunt atât de preocupaţi de propriile lor interese încât e de mirare că mai suntem stat naţional unitar", a răspuns el .

SHARE

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Life style

Ultima oră